Predstavnički dom PS BiH

Novi ispit za parlamentarnu većinu: Šta će biti sa akcizama?

Front10.05.17, 09:22h

Novi ispit za parlamentarnu većinu: Šta će biti sa akcizama?
Set zakona o akcizama (Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja) ranije je usvojio Dom naroda PS BiH

 

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH naći će se i set zakona o akcizama kojim bi se povećale akcize za 15 feninga za gorivo i naftne derivate. Komisija za finansije i budžet PS BiH dala je negativno mišljenje o setu zakona o akcizama te će se ono danas naći pred poslanicima. 

 

Dva su moguća scenarija, ukoliko negativno mišljenje bude prihvaćeno vraćaju se u drugu komisijsku fazu, i ukoliko negativan stav bude ponovljen zakoni se stavljaju van parlamentarne procedure. Ukoliko poslanici odbace negativno mišljenje set zakona ide na dodatno usaglašavanje na Komisiju.

 

Set zakona o akcizama (Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja) ranije je usvojio Dom naroda PS BiH.

 

Već na dvije sjednice PD PS BiH nije bilo većine za hitni postupak, a nakon što je Komisija dala negativno mišljenje put usvajanja akciza dodatno se zakomplicirao.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook