PISMO UDRUŽENJA GRAĐANA PORIJEKLOM IZ SANDŽAKA

Odgovor Semiru Efendiću: Plašite se bijesa 'nečistokrvnih' Bošnjaka, nismo mi nikakvi srpski špijuni!

Front09.05.17, 15:53h

Odgovor Semiru Efendiću: Plašite se bijesa 'nečistokrvnih' Bošnjaka, nismo mi nikakvi srpski špijuni!
Povodom izjava načalnika Opštine Novi Grad Semira Efendića o etničkim korijenima Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka, Udruženje građana Sandžaka uputilo je pismo javnosti koje prenosimo u cjelosti


Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, kao nevladina organizacija, principijelno se ne bavi stranačkim i međustranačkim pitanjima i razmiricama.


Ovom prilikom reagiramo i najoštrije osuđujemo izjavu Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad u Sarajevu i potpredsjednika SDA, u kojoj se, između ostalog, kaže da Bošnjaci koji nisu rođeni u BiH nisu etnički Bošnjaci. Ovakve stavove svi mi koji smo rođeni istično od Drine doživljavamo kao historijsko poniženje i uvredu.


Udruženje se ni po čemu ne bi trebalo baviti Semirom Efendićem da taj „čistokrvni Bošnjak“ već duže vrijeme ne uzima sebi za pravo da raspiruje mržnju prema „nečistokrvnim“ Bošnjacima.


Ne brinu ovakvi stavovi Efendića i inih efendića već se plašimo bijesa „nečistokrvnih“ Bošnjaka, koji su za ovu zemlju dali puno više od te „kvazielite bošnjačke mladeži“.


Također brine što se niko iz Stranke SDA nije ogradio od ovakvih stavova. Ukoliko se SDA ne ogradi jasno i glasno od ovakvih izjava i ljudi, plebisticarna podrška koju je SDA od strane „nečistokrvnih“ Bošnjaka imala, na predstojećim izborima neće proći politički nekažnjeno.


Politički bijes koji izazivaju ovakve izjave ne donose ništa dobro unutar probošnjačkih razmišljanja. Samo sve više i više stvaraju animozitete između Sandžaklija, Bosanaca, Podrinjaca, Krajišnika, Hercegovaca...


Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka nisu nikakvi srpski špijuni, (što se ne bi moglo reći za Efendića jer su mu politička promišljanja i ideje bliske velikosrpskim nacionalistima). Oni su svojom krvlju branili SVOJU ZEMLJU i platili visoku cijenu za slobodu, suverenost i samostalnost jedine nam Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook