Nekadašnji ambasador BiH u Francuskoj ocijenio

Šoja: Macron će morati praviti ustupke

Front08.05.17, 18:53h

Šoja: Macron će morati praviti ustupke
Činjenica da će petogodišnji mandat provesti u kompromisima za Macrona ne bi trebalo biti problem, jer je ideolog nove liberalne i tehnokratske generacije koja predstavlja novo i dosad neviđeno realpolitičko približavanje ljevice i desnice na oportunističkim osnovama

 

Pobjeda Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima važna je zbog kontinuiteta i stabilnosti Evrope i Francuske - kazao je nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj i dobar poznavalac političkih i društvenih prilika u toj zemlji Slobodan Šoja.

 

Napominje da se ovom pobjedom i one zemlje koje nisu članice Evropske unije EU) mogu nastaviti nadati da će jednog dana postati članice EU, s tim što to vjerovatno neće biti prioritet Brisela narednih nekoliko godina.

 

Nezavisni centristički kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron jučer je odnio ubjedljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice, Marine Le Pen. Osvojio je između 65,5 i 66,1 posto glasova u drugom, odlučujućem krugu glasanja, dok je Le Penova dobila između 33,9 i 34,5 posto glasova.

 

- Prvi put u istoriji dogodilo se da su izbori u Francuskoj praćeni u Briselu s mnogo zebnje, kao što se prvi put dogodilo da se pobjeda jednog francuskog predsjednika može smatrati pobjedom EU - ističe Šoja u razgovoru za Fenu.

 

Brisel je, kaže, nimalo pasivno pratio izbore, pa stoga nema razloga da krije svoje zadovoljstvo, a što se Francuske tiče, ona se više nego jasno opredijelila, s tim što se nije toliko opredijelila za Macrona, koliko protiv predsjednice Narodnog fronta.

 

Bosanskohercegovački istoričar i bivši diplomat tvrdi da je Marine Le Pen propustila veliku priliku da dobije mnogo veći postotak glasova, jer je imala katastrofalan nastup u predsjedničkoj debati s Macronom uoči drugog kruga.

 

- Pravo raspoloženje Francuza vidjet će se, zapravo, tek na parlamentarnim izborima koji će biti održani 11. i 18. juna - smatra i dodaje da će se vrlo brzo ispostaviti da je Macronu bilo lakše pobijediti na predsjedničkim nego na izborima za Narodnu skupštinu Francuske na kojima se bira 577 poslanika.

 

Stoga će, mišljenja je Šoja, Macron veoma teško obezbijediti parlamentarnu većinu te će biti prinuđen da pravi ustupke.

 

- Činjenica da će petogodišnji mandat provesti u kompromisima za Macrona ne bi trebalo biti problem, jer je ideolog nove liberalne i tehnokratske generacije koja predstavlja novo i dosad neviđeno realpolitičko približavanje ljevice i desnice na oportunističkim osnovama - kazao je Šoja, izrazivši sumnju da će "običan i skroman čovjek u Francuskoj imati od toga velike koristi".

 

Međutim, zaključio je da će, ukoliko ne zadovolji ovaj dio stanovništva Francuske, imajući u vidu da se socijalna kriza produbljuje, Macron biti neuspješan predsjednik.

 

Emmanuel Macron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "En Marche", bivši je bankar koji se dosada nikada nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savjetnik francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu, a zatim i ministar ekonomije.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook