četiri za, pet glasova protiv

PSBiH: Komisija za finansije i budžet nije podržala principe seta zakona o akciza

Front08.05.17, 14:30h

 PSBiH: Komisija za finansije i budžet nije podržala principe seta zakona o akciza
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se članovima Komisije, kazao da po predloženim izmjenama zakona u odnosu na postojeće stanje više bi se naplatilo akciza za 266.239.621 KM, putarine za 1.700.000 KM i PDV-a za 45 miliona KM

 

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa "za" i pet glasova "protiv", nije danas, u prvoj komisijskoj fazi, podržala set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH.  

 

To su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

 

Predloženim setom zakona predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, za izgradnju autocesta i cesta.

 

Za principe predloženih zakona su glasali članovi Komisije: Predrag Kožul (HDZ), Amir Fazlić (SDA), Mirsad Isaković (SBB), Dušanka Majkić (SNSD), dok su protiv bili: Salko Sokolović, koji je istupio iz Kluba poslanika SDA, ali je još član te stranke, Damir Bećirović (Demokratska fronta), Jasmin Emrić (A-SDA), te Nenad Lalić (SDS) i Aleksandra Pandurević (SDS).

 

Dom naroda državnog parlamenta je početkom aprila ovaj set zakona usvojio po hitnom postupku, a principe predloženih zakona (prvo čitanje) Predstavnički dom bi trebao razmatrati na sjednici zakazanoj za 10. maj.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook