Nakon mjesec dana ležanja u bolovima

Ida Keškić prvi put nakon nesreće: Gledala sam smrti u oči i začula svoj krik... Želim još da živim!

Nedjeljni magazin08.05.17, 13:51h

Ida Keškić prvi put nakon nesreće: Gledala sam smrti u oči i začula svoj krik... Želim još da živim!
I dalje mora ležati i mirovati u krevetu, te samo na kratko smije preći u sjedeći položaj i u kolica. Dio tretmana su i redovne fizioterapeutske vježbe 'kako bi se tijelo osposobilo za dan kada budem u stanju ponovo stati na svoje noge'

 

Iako izvrsna skijašica, glumica Ida Keškić 29.  marta je doživjela strašnu nesreću na obroncima Bjelašnice. Na Odjelu intenzivne njege i na Klinici za ortopediju i traumatologiju u Sarajevu provela je punih 26 dana, a sada se oporavlja u svojoj kući i u intervjuu za magazin Gracija kaže da je njena volja za životom jača nego ikada.


Ida je ispričala šta se događalo tog dana kada je otišla na skijanje s ocem i kada su zbog nedostatka snijega bili primorani promijeniti rutu. Našli su se na nepoznatom lokalitetu Kabalovo, gdje se nesreća i desila, kada je glumica - koja inače tokom sezone radi i kao učiteljica skijanja u Austriji - pala u provaliju duboku čak 500 metara!

 

ida-keskic

 

Zadobila je teške povrede: lom četiri karlične kosti, kontuziju grudnog koša, napuknuće rebara, dislokaciju trtične kosti i nekoliko površinskih kontuzija.

 

Međutim, poslije kompletnog pregleda tijela, kostiju i organa, koji su obavili medicinski stručnjaci, nije preporučena operacija, nego strogo mirovanje, praćeno medicinskom njegom.

 

U tim najtežim trenucima, uz nju su bili otac Mirsad, majka Slobodanka i sestra Martina Saira.

 

'Bolničke dane kratila sam uz pomoć svojih prijatelja, tako što sam rješavala poslovne obaveze poput montiranja novog filma i muzičkog videa koji spremam već neko vrijeme', priča Ida.

 

I dalje mora ležati i mirovati u krevetu, te samo na kratko smije preći u sjedeći položaj i u kolica. Dio tretmana su i redovne fizioterapeutske vježbe 'kako bi se tijelo osposobilo za dan kada budem u stanju ponovo stati na svoje noge'.

 

Ona kaže da joj se sada zdravstveno stanje stabilno, velikim dijelom zbog činjenice da je u odličnoj fizičkoj kondiciji, što može zahvaliti svom poslu učiteljice skijanja.

 

Na pitanje kako danas gleda na svijet i život oko sebe, Ida kaže:

 

- Prije svega, zahvalna sam što sam živa, a moja želja za životom sada je jača nego ikada. Osjetila sam je dok sam padala. Prvi put u životu gledala sam smrti u oči i mislila da je to moj kraj. Tada sam začula svoj unutrašnji krik: 'Ali ja želim još da živim!' Vatra života u meni je sada još jača i to me raduje. Takođe, nakon mjesec dana ležanja u bolovima, sada više cijenim male i naizgled uobičajene, svakodnevne stvari na koje prije nisam obraćala pažnju.'

 

Kompletnu priču čitajte u novom broju magazina Gracija, koji je u prodaji od 5. maja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


DEPO
KOMENTARI