ZA RAZVOJ SARADNJE IZMEĐU TURSKE I BH. KINEMATOGRAFIJE

Specijalno priznanje za reditelja Jasmina Durakovića i producenticu Amiru Kudumović na festivalu u Keyseriju

Kultura08.05.17, 12:09h

Specijalno priznanje za reditelja Jasmina Durakovića i producenticu Amiru Kudumović na festivalu u Keyseriju
Nagrade im je uručio Ismet Taymus, ministar za kulturu i turizam provincije Kayseri, na ceremoniji dodjele nagrada najboljim filmovima u više kategorija


Na upravo završenom međunarodnom filmskom festivalu u Keyseriju (Turska) filmski reditelj Jasmin Duraković i  bh. producentica Amira Kudumović Gorgulu dobili su specijalna priznanja za razvoj suradnje između turske i bosansko-hercegovačke kinematografije. Nagrade im je uručio Ismet Taymus, ministar za kulturu i turizam provincije Kayseri, na ceremoniji dodjele nagrada najboljim filmovima u više kategorija (dokumentarni, kratki, animirani i dugometražni igrani film).  


U sklopu festivala prikazan je film „Nafaka“ (2006) reditelja Jasmina Durakovića, koji je bio prva bosansko-turska koprodukcija poslije rata i koji je uspješno prikazivan u ovoj zemlji, kao i promo trailer za film „Sjene iz prošlosti“ koji je tokom prošle godine snimljen u BiH, uz učešće velikog broja bh. glumaca te u izvršnoj produkciji Amire Kudumović, producentice i višeg asistenta na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.


Na festivalu su prikazani i drugi filmovi autora iz BiH: „Ničija zemlja“ i „Epizoda iz života berača željeza“ Danisa Tanovića i „Djeca“ Aide Begić. Organiziran je i okrugli sto o balkanskim kinematografijama na kojem su učestovali gosti iz BiH i Rasit Gorgulu, reditelj filma „Sjene iz prošlosti“.


Festival je trajao pet dana, uz učešće velikog broja međunarodnih gostiju, ali i velikih glumačkih zvijezda sa filma i iz tv serija u Turskoj.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook