Ko bi rekao

Trinaest stvari u stanu s rokom trajanja: Iznenadit ćete se

Auto & Dom06.05.17, 20:54h

Trinaest stvari u stanu s rokom trajanja: Iznenadit ćete se
Roba koja se kvari ne nalazi se samo u frižideru i na policama za hranu - postoje brojni predmeti za koje uopće ne vodimo računa koliko ih dugo imamo, ili pak koliko ih je dugo uopće u redu imati

 

Rok trajanja najčešće povezujemo samo s prehrambenim namirnicama, no stručnjaci upozoravaju kako i brojne stvari u kućanstvu povremeno treba mijenjati

 

Roba koja se kvari ne nalazi se samo u frižideru i na policama za hranu - postoje brojni predmeti za koje uopće ne vodimo računa koliko ih dugo imamo, ili pak koliko ih je dugo uopće u redu imati.

 

Ovo je 13 predmeta u kućanstvu i njihov "rok upotrebe" nakon kojeg ih se preporučuje zamijeniti:

 

1. Jastuk

 

Rok trajanja: Od dvije do tri godine

 

Tokom vremena, jastuci svih vrsta, bilo da su od perja ili memorijske pjene, postaju domom grinjama i bakterijama. Također, s vremenom se njihova forma izobliči, pa mogu biti uzrokom boli u vratu te kralježnici.

 

2. Papuče

 

Rok trajanja: 6 mjeseci

 

Papuče su savršeno mjesto za širenje gljivičnih infekcija, stoga ih se preporučuje oprati svaki mjesec. Ovaj se rok upotrebe odnosi na papuče napravljene od tkanine, a ne primjerice na klompe ili Crocsice, koje obično traju i do dvije godine.

 

3. Spužva za kupanje

 

Rok trajanja: 2 sedmice

 

Ovakve površine idealno su mjesto za razmnožavanje gljivica i plijesni jer dugo zadržavaju vlagu. Želite li im produžiti rok uporabe, prokuhajte ih u vodi.

 

4. Peškir

 

Rok trajanja: Od 1 do 3 godine

 

Peškire treba mijenjati nakon 1 do 2 pranja, a učestalo pranje troši vlakna pamuka te oni postaju grubi i porozni, bez sposobnosti upijanja.

 

5. Vodikov peroksid

 

Rok trajanja: 2 mjeseca

 

Nakon šo ste otvorili bocu, hidrogen peroksid će se pretvoriti u vodu u roku od 2 mjeseca. No, ako je bočica dobro zatvorena i pohranjena na tamnom mjestu, tada može potrajati godinu dana.

 

6. Četka za kosu

 

Rok trajanja: 1 godina

 

Četke za kosu treba očistiti i oprati jednom sedmično, a mijenjati svaku godinu. Ako je četka od prirodnih dlaka, tada je treba mijenjati svakih 7 do 10 mjeseci.

 

7. Parfem

 

Rok trajanja: Od 1 do 3 godine

 

Parfemi i parfemske vodice sadrže esencijalna ulja koja traju 3 godine kad su skladišteni zatvoreni, na tamnom mjestu. Ako su otvoreni, rok trajanja je dvije godine. Toaletna voda neotvorena traje 4 godine, a otvorena dvije.

 

8. Cucla za bebu

 

Rok trajanja: Od 2 do 5 tjedana

 

Cucle od lateksa valjalo bi promijeniti nakon 5 sedmica neovisno o tome kako izgledaju. Lateks lako puca, a u tim pukotinama dolazi do razmnožavanja bacila.

 

9. Dječja sjedalica

 

Rok trajanja: Od 6 do 10 godina

 

Tokom vremena, plastika i pjena i sjedalicama se uništava i propada, a sama sjedalica gubi svoj oblik kao i sposobnost efikasne zaštite za dijete.

 

10. Grudnjak

 

Rok trajanja: Od 1 do 2 godine

 

Čim grudnjak izgubi svoj oblik, elastičnost, postane prevelik ili premalen kao i neudoban, bacite ga bez zadrške.

 

11. Tenisice za trčanje

 

Rok trajanja: 1 godina

 

Nakon što ste s njima pretrčali 500 kilometara, vaše tenisice gube sposobnost apsorpcije udarca, što znači veća mogućnost oštećenja zglobova.

 

12. Začini

 

Rok trajanja: Od 1 do 3 godine

 

Začini se neće pokvariti, ali će izgubiti svoj okus i miris tokom ovog razdoblja.

 

13. Drvene daske za rezanje

 

Rok trajanja: 1 godina

 

U njima je pronađeno 200 puta više fekalnih bakterija nego na zahodskoj dasci. U pukotinama između lijepljenih daščica ostaci hrane ostaju zarobljeni, a u njima se razvijaju brojne bakterije.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


DEPO
KOMENTARI