Građanski savez upozorava

HDZ otvoreno prijeti nasiljem, a imaju i resurse i istoriju pokušaja organizacije paralegalne vlasti u BiH

Front05.05.17, 12:32h

HDZ otvoreno prijeti nasiljem, a imaju i resurse i istoriju pokušaja organizacije paralegalne vlasti u BiH
Dragan Čović predsjednik i HDZ-a i tzv. HNS-a je taj koji je ničim izazvan spominjao izazivanje „sigurnosnih problema“ u Hercegovini, Srednjoj Bosni i Republici Srpskoj. Bariša Čolak, visokopozicionirani zvaničnik HDZ-a izjavio je da će doći do „institucionalnih blokada“ ako Parlamentarna Skupština BiH ne usvoji njihove izmjene Izbornog zakona

 

GS želi ovim putem da odgovori na navode Hrvatske demokratske zajednice BiH:

 

- GS smatra da HDZ-ova politika vodi u sukobe i da ta stranka i njeni sateliti kontinuirano ispoljavaju namjeru i plan da izazovu institucionalne blokade, nasilje ili ponovo proglase tzv. Herceg-Bosnu ako ne bude usvojen njihov prijedlog rasnog Izbornog zakona.

 

Podsjećamo javnost da je Milan Šutalo, HDZ-ov propagandista prvi javno iznio plan da se, ukoliko izmjene Izbornog zakona ne budu prihvaćene, tzv. HNS transformiše u vladu trećeg entiteta, odnosno nove „hrvatske samouprave“. Izvjesni Mario Karamatić, politička pudlica Dragana Čovića i HDZ-a, izjavio je da će tzv. HNS „reaktivirati“ Herceg-Bosnu i time srušiti Dejtonski mirovni sporazum.

 

Dragan Čović predsjednik i HDZ-a i tzv. HNS-a je taj koji je ničim izazvan spominjao izazivanje „sigurnosnih problema“ u Hercegovini, Srednjoj Bosni i Republici Srpskoj. Bariša Čolak, visokopozicionirani zvaničnik HDZ-a izjavio je da će doći do „institucionalnih blokada“ ako Parlamentarna Skupština BiH ne usvoji njihove izmjene Izbornog zakona.

 

Samo potpune političke analfabete, kakvi su njihovi partneri iz SDA, nisu u ovim izjavama u stanju vidjeti vrlo jasnu namjeru i prijetnju izazivanjem nasilja, podrivanjem ustavnog i političkog poretka i napuštanjem okvira Dejtonskog mirovnog ugovora. Stoga želimo ovim putem ponoviti svoje upozorenje i domaćoj i međunarodnoj javnosti da u slučaju HDZ-a imamo posla sa strankom koja je pokazala namjeru, a ima resurse i istoriju pokušaja da organizuje paralegalnu vlast na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine.

 

Mi u GS-u nismo tako stara stranka sa tako dugom istorijom kakvu ima HDZ, Ahmići, Dretelj, Heliodrom, Stupni do, ali predstavljamo prijetnju ne zbog broja glasova koje imamo, nego zbog vrijednosti koje zastupamo. Koliko god ljudi da predstavljamo, predstavljamo one koji su žestoko odbili sporazum o tzv. vrijednosti glasa iz 2012. i sporazum o tzv. briselskim principima iz 2013. i sa kojima se oko antifašističkih vrijednosti i jednakosti svih pred zakonom bez obzira na etničko, spolno, kulturno i bilo koje drugo porijeklo nećete moći pogađati.

 

O vama iz HDZ-a ne treba da govorimo mi, o vama najrječitije govore vaša djela. Čović i kompletno vaše rukovodstvo dočekalo je raširenih ruku Darija Kordića: pozivati na dijalog iz naručja čovjeka osuđenog za zločin u kojem su ubijana djeca je naprosto morbidno. Čović je jedini politički lider koji nikad nije pokazao ni namjeru da izrazi saučešće žrtvama zločina koje je počinio tzv. HVO. Štaviše, HDZ će podržati organizovanje sramnog koncerta na Veležovom stadionu pod Bijelim Brijegom na kojem će pružiti podršku grupi ratnih zločinaca osuđenih na više od sto godina zatvora. Nadalje, vi ste puno više kriminalna organizacija nego politička stranka. Dokazi vašeg kriminala se kisele u ladicama podobnih tužilaca. Čovića je permanentnog zatvora spasilo samo to što je ključni dokaz izgubljen na putu od jednog do drugog tužilaštva zahvaljujući tome što su SDA-ove paralelne strukture u tužilaštvu tako htjele. SDA-ovska struktura u tužilaštvu ga štiti i od kriminala koji je počinila grupa na čelu sa Kemalom Čauševićem. U svakoj drugoj državi bi Čović bio jedan od osumnjičenih zajedno sa Čauševićem koji je otvoreno naveo njegovo ime i konkretan kriminal kupovine zgrade za potrebe UIO u Mostaru.

 

HDZ je stranka s pogrešne strane istorije. Mi u GS-u smo u stanju prepoznati fašizam, zvao se on NDH ili HZHB. Ako ste to što za sebe tvrdite da jeste, odredite dan kada ćemo zajedno otići u Jasenovac i pokloniti se sjenama ubijenih Bosanaca i Hercegovaca svih vjera i naroda i političkih uvjerenja. Nije moguće govoriti o poštivanju drugih, a prvo za konzula, pa onda ambasadora imenovati osobu koja je autor izjave da u Bosni i Hercegovini žive „Hrvati, Srbi i Poturci“. Šaljući u ime BiH takve predstavnike Čović ne ostavlja sumnje da je to njegov stav o cijelom jednom narodu.

 

Nas u GS-u niti u jednom trenutnku niste ubijedili da fašizam vaših kordića i praljaka ima ljudsko lice. Ono što nas motivira je to što znamo da se nemoguće već dogodilo. Mi samo nećemo dopustiti da se nemoguće ponovi. Jer, svaki daljnji ustupak HDZ-u je put u najdublju krizu u poslijeratnoj istoriji BiH -sapćeno je iz GS-a.

 

(DEPO PORTAL, BIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook