pouzdana koliko i ljekar

Guglate simptome bolesti, umišljate najgore scenarije? Izbjegnite bizarne dijagnoze uz ovu aplikaciju

Lifestyle05.05.17, 11:38h

Guglate simptome bolesti, umišljate najgore scenarije? Izbjegnite bizarne dijagnoze uz ovu aplikaciju
Iza aplikacije za iPhone Buoy, koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi simulirala razgovor s liječnikom, stoji tim stvarnh liječnika s Medicinske škole Harvard

 

Ko god je pretraživao internet kako bi provjerio treba li biti zabrinut zbog nekog simptoma zna kakav je osjećaj naletjeti na zastrašujuću - i vjerojatno pogrešnu - dijagnozu. To je scenarij koji Buoy želi izbjeći.
 
 
Iza aplikacije za iPhone Buoy, koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi simulirala razgovor s liječnikom, stoji tim stvarnh liječnika s Medicinske škole Harvard.

 

Postavljanjem niza pitanja i odbacivanjem mogućnosti temeljem zaprimljenih odgovora Buoy bi trebao moći ponuditi precizniju dijagnozu nego što je to moguće utipkavanjem simptoma u Googleovu tražilicu. I nikad vam neće reći kako imate rak. 

 

Izvršni direktor Andrew Le na razvoju Bouya, koji je premijeru imao u martu ove godine, radi od 2014. godine. Kako tvrdi, tijekom testa na 500 pacijenata u bolničkoj čekaonici aplikacija je ponudila istu dijagnozu kao i stvarni liječnik u 90 posto slučajeva. 

 
 
Buoy je besplatan. Funkcionira slično kao brbljanje SMS-ovima. 

 

Kad otvorite korisnički račun moći ćete pokrenuti razgovor. Prvo će vas pitati trebate li savjet za sebe ili za nekog drugog. Kako ćete unositi više podataka i informacija, tako će se izbor mogućih opcija među 1.700 bolesti - koliko ih Buoy ima u katalogu - sužavati.

 

Ponudit će vam i više mogućih odgovora pri unosu simptoma kako bi ih lakše opisali te prikazati koliko ste daleko odmakli u dijagnosticiranju.

 

Nakon otprilike 20 pitanja Buoy će iznijeti nekoliko mogućih opcija koje mogu objasniti simptome. Potom će vam predložiti kako možete ublažiti simptome, ali i savjetovati posjet liječniku radi određivanja terapije.

 

Aplikacija jasno naznačuje kako ne postavlja dijagnozu, već pomaže u donošenju što preciznije procjene što je uzrok vaših tegoba. 

 

Buoy je zasad dostupan samo za iOS. Aplikaciju možete besplatno preuzeti u App Storeu.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook