bogat kulturni program

Koncertom 'Teachers on the Stage' počinje 10. Festival Majske muzičke svečanosti

Kultura04.05.17, 09:24h

Koncertom 'Teachers on the Stage' počinje 10. Festival Majske muzičke svečanosti
Muzički program odabran za svečano otvorenje Festivala započet će djelima bosanskohercegovačkih autora Avde Smailovića i Živka Ključe, koji će na simboličan način ukazati na značaj kompozitorske prakse u razvoju muzičke umjetnosti jedne zemlje

 

Koncertom "Teachers on the Stage" sutra će u Domu Oružanih snaga BiH biti otvoren 10. Festival Majske muzičke svečanosti na kojem će se predstaviti eminentni profesori i saradnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, čije će znanje i iskustvo na pravi način otvoriti jednomjesečnu smotru probranih umjetničkih dešavanja.

 

Muzički program odabran za svečano otvorenje Festivala započet će djelima bosanskohercegovačkih autora Avde Smailovića i Živka Ključe, koji će na simboličan način ukazati na značaj kompozitorske prakse u razvoju muzičke umjetnosti jedne zemlje.

 

Iz Muzičke akademije Sarajevo izdvajaju ostvarenje "Impresija sa pastirima" Avde Smailovića, jednog od najznačajnijih bh. kompozitora, koju će interpretirati Ilma Hodović (violina) i Dženana Hadžić (klavir). Smailovićevo djelo koje otvara koncert, ujedno je i uvertira u obilježavanje 100. godišnjice rođenja tog bh. velikana, čijoj obljetnici Muzička akademija namjerava posvetiti posebnu pažnju kroz niz planiranih aktivnosti u narednom periodu.

 

Ostatak programa satkan je od reprezentativnih radova proizašlih iz pera najznačajnijih imena historije muzike. Stoga, djela G. Verdija, P. Mascagnia, M. Brucha, F. Chopina, A. Skrjabina, S. Rahmanjinova, I. Stravinskog, M. Letha i T. Yoshimatsua čine razlog više za posjetu jedinstvenom muzičkom događaju za čiju nadahnutu umjetičku interpretaciju će se pobrinuti afirmirana umjetnička imena poput Azre Medić, Vedrane Šimić, Milana Lucića, Fahrudina Strojila, Mimoze Strojil, Omera Blentića, Višnje Bakalar, Emine Begić, Dine Fejzić, Branka Mlikote, Asje Suljić, Davora Marausa, Sabine Šehović i Tomislava Žužaka.

 

Ulaz na koncert je besplatan, saopćeno je iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook