nije sve u zakonu o akcizama

Bevanda: Od ovolikog politikantstva gubi se suština cijele priče!

Front04.05.17, 09:12h

Bevanda: Od ovolikog politikantstva gubi se suština cijele priče!
On ističe i da njegova stranka i blok kojem pripada od početka imaju konzistentan stav i on je usmjeren na pomoć najugroženijima, što, kaže, djelom stalno potvrđuju

 

Priča da su oni koji su za usvajanje četiri važna zakona, među kojima je i onaj o akcizama na gorivo, protiv poljoprivrednika, apsolutno je lažna i štetna. Ružno je tako prezentirati stvari, pa i opasno! Sada imamo situaciju da se neki predstavljaju kao borci za ugrožene kategorije, njihovi zaštitnici koji neusvajanjem krucijalnih zakona, kao, štite najslabije. A situacija je sasvim obratna, upozorio je intervjuu za „Dnevni avaz" Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija BiH.

 

On ističe i da njegova stranka i blok kojem pripada od početka imaju konzistentan stav i on je usmjeren na pomoć najugroženijima, što, kaže, djelom stalno potvrđuju.

 

- Mi smo, posebno medijski, svu priču pojednostavili. Sve se svelo na zakon o akcizama, a suština je da, evo, nisu usvojene izmjene zakona o osiguranju depozita. A u tom zakonu, koji je krucijalan, nema ama baš ništa sporno, nego donosi dobro za sve. Što se tiče zastoja u realizaciji aranžmana sa MMF-om, mi smo potpisali Pismo namjere, u čijem su sastavljanju učestvovali svi nivoi vlasti i sasvim je normalno da treba ispuniti ono na što smo obavezani. U Vašington je moglo ići stotinu ljudi, prezentirati što god hoće kao akciju spasa, ali dok uvjeti ne budu ispunjeni, aranžmana nema i to je sasvim normalno. Ali, ono što je još gore, suspendirani su efektivi ugovorenih kredita, uključujući i onaj sa EBRD-om kazao je Bevanda.

 

Upitan koliko je to novca, Bevanda je naveo da ono što je dogovoreno te ono što se još ugova, uključujući i Kuvajtski fond i kredite OPEC-a, iznosi oko 800 miliona eura.

 

- E sad, mi se trebamo opredijeliti hoćemo li graditi autoceste i popravljati puteve ili nećemo. Navodni zaštitnici poljoprivrednika trebaju dati odgovor na to pitanje. Od ovolikog politikantstva gubi se suština cijele priče. Kada, primjerice, dođu sredstva od MMF-a, zašto entitetske vlasti ne naprave rebalans budžeta i pomognu poljoprivrednicima - rekao je, izm,eđu ostalog, ministar Bevanda za "Dnevni avaz".

 

(FENA/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook