NAGRADE NAJBOLJIM

Završena 14. ‘Mostarska liska’, najbolja predstava ‘Malo blago’

Kultura30.04.17, 10:05h

Završena 14. ‘Mostarska liska’, najbolja predstava ‘Malo blago’
Prema ocjenama publike, najbolja je bila predstava Narodnog pozorišta Mostar “Odumiranje međeda”, a prema ocjeni žirija medija, najbolja je predstava “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banjaluke

 

Veliku lisku – Grand prix za najbolju predstavu u cjelini 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, prema ocjeni stručnog žirija, osvojila je predstava “Malo blago”, Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke.

 

Prema ocjenama publike, najbolja je bila predstava  Narodnog pozorišta Mostar “Odumiranje međeda”,  a prema  ocjeni žirija medija, najbolja je  predstava “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banjaluke.

 

Veliku Lisku za najbolju režiju – plaketu “Ahmet Obradović” osvojio je Zijah A. Sokolović za predstavu “Demokracija”. Velika Liska za najbolju glumicu pripala je Slađani Zrnić za ulogu Lane u predstavi “Malo blago”, dok je Velika Liska za najboljeg glumca pripala Borku Periću za ulogu Frane u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara”, Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

 

Posebna nagrada stručnog žirija Velika mostarska Liska pripala je Ajli Hamzić, glumici Narodnog pozorišta Mostar. 


 

Predsjednik stručnog žirija Ademir Kenović je 14. “Mostarsku lisku” svečano proglasio zatvorenom.

 

- Pozorište postoji u onom svom ozbiljnom dijelu da nam pokaže kakav je ambijent u kojem živimo, a u onom svom veselom dijelu da stvara ambijent u kojem će se svi osjećati bolje, da stvara ambijent kako bi trebalo biti i kako bi moglo biti. Ovaj festival radi i jedno i drugo svojom toplinom, energijom i trudom mnogo snažnije nego što je to i vidljivo. Zbog toga imam želju da ne kažem da ovaj festival proglašavam zatvorenim, nego da svima poručim da doprinesu svi u Mostaru, u Hercegovini, u Bosni i Hercegovini, da ovaj festival bude još otvoreniji nego što je bio do sada - rekao je Kenović.

 

U sklopu svečanog zatvaranja Festivala, izvedena je predstava “Stari klovni, Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica.

 

Pokrovitelji ovogodišnje Mostarske liske bili su Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook