Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a

Bez izmjena Izbornog zakona upitni opšti izbori 2018.

Front29.04.17, 20:47h

Bez izmjena Izbornog zakona upitni opšti izbori 2018.
Krišto je rekla da je BiH potreban Izborni zakon koji je demokratski, te da je to važno i kako bi se sprovela odluka "Sejdić i Finci"

 

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je da opšti izbori 2018. godine mogu doći u pitanje ako ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH.

 

Krišto je navela da je usvajanje ovih izmjena potrebno za definisanje budućih odnosa, kao i za samu budućnost BiH.

 

Ona je rekla za "Glas Srpske" da je riječ o izmjenama u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (FBiH), kao i izborom delegata Doma naroda Parlamenta BiH, te da su prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH na usvajanje po hitnom postupku u Parlamentu uputili hrvatski politički predstavnici.

 

"Predložili smo nešto što je u ovom trenutku neophodno da ne bismo došli u situaciju da izbori 2018. godine dođu u pitanje, s obzirom da imamo obavezu da implementiramo odluku Ustavnog suda za grad Mostar, ali i nedavnu odluku za izbor delegata", istakla je Krišto.

 

Ona je dodala da ranije nije postignut dogovor da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

 

Prema ovom prijedlogu, u FBiH bi se formirala tri "ad hok" izborna područja -"A", u kome su osnovne izborne jedinice sa više od dvije trećine bošnjačkog naroda, "B" – u kome ima više od dvije trećine hrvatskog naroda i "C" - ostale izborne jedinice.

 

Za bošnjačkog člana Predsjedništva bio bi izabran kandidat koji je osvojio najviše glasova među bošnjačkim kandidatima, uz uslov da je u području koje se sastoji od izbornih područja "A" i "C" osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja "B" i "C".

 

Za bošnjačkog člana Predsjedništva bio bi izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najviše glasova, uz uslov da je u izbornom području koje se sastoji od izbornih područja "B" i "C" osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja "A" i "C".

 

Krišto je rekla da je BiH potreban Izborni zakon koji je demokratski, te da je to važno i kako bi se sprovela odluka "Sejdić i Finci".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook