Mogu čak i krivično odgovarati

Da li je BiH dobila najrigorozniji zakon u regiji: Šta se zabranjuje parovima koji ne mogu imati djecu prirodnim putem?

Hronika29.04.17, 13:50h

Da li je BiH dobila najrigorozniji zakon u regiji: Šta se zabranjuje parovima koji ne mogu imati djecu prirodnim putem?
Možda najgore od svega iz tog Nacrta jeste da, ukoliko bi parovi prekršili navedene zabrane, morali bi krivično odgovarati, što je, u situaciji u kojoj se oni nalaze, najgore što bi im se moglo dogoditi

 

 

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH smatra da je prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom Vlade FBiH, koji je nedavno u formi nacrta usvojen na ovom Domu, jedan od najrigoroznijih zakona ove vrste u regiji. 


Rigoroznost se ogleda u tome što je čitav nacrt ovog Zakona pun zabrana, odnosno, parovima koji ne mogu imati djecu prirodnim putem zabranjuje se veliki broj stvari. Najeklatantniji primjer zabrane je da u nacrtu Vlade nije dozvoljeno doniranje biološkog materijala od strane trećih osoba (heterologna oplodnja), te također nije dozvoljeno surogat-majčinstvo. 


Možda najgore od svega iz tog Nacrta jeste da, ukoliko bi parovi prekršili navedene zabrane, morali bi krivično odgovarati, što je, u situaciji u kojoj se oni nalaze, najgore što bi im se moglo dogoditi. 


Očigledno je da ovaj nacrt Zakona nikako nije prilagođen onima koji imaju potrebe za potomstvom nastalim vještačkom oplodnjom. U potpunosti je zanemareno i vrijeme za implemetaciju ovog Zakona, jer prema planu Vlade, ovaj Zakon bi se tek mogao pustiti u primjenu najranije za 18 mjeseci, dok je prijedlog SDP-ovog Zakona predviđao da se on nađe u primjeni najkasnije za četiri mjeseca. 


Na kraju, bitno je napomenuti da nacrt Zakona od strane Vlade krši međunarodne zdravstvene konvencije, jer parovima koji imaju problema sa začećem ne dopušta jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na liječenje, što na kraju dovodi do toga da je ovim parovima značajno otežano dobiti potomstvo, navodi se u saopštenju SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook