OSTOJIĆ I MUSTAFIĆ ANGAŽOVANO O SARAJEVU NEKAD I SAD

U Narodnom pozorištu Sarajevo izvedena predstava 'Sve se nekako preživi osim smrti'

Kultura29.04.17, 10:30h

U Narodnom pozorištu Sarajevo izvedena predstava 'Sve se nekako preživi osim smrti'
Predstava je odigrana u Narodnom pozorištu Sarajevo s posebnim ciljem da bi publika koju su činili učenici srednjih sarajevskih škola, ali drugi gosti, bili u mogućnosti sagledati kulturološku situaciju ispričanu kroz vizuru ovog grada

 

 


U petak, 27. aprila, u 16:00 sati, izvedena je nova dramska predstava "Sve se nekako preživi osim smrti", autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića.


Predstava je odigrana u Narodnom pozorištu Sarajevo, a s posebnim ciljem da bi publika koju su činili učenici srednjih sarajevskih škola: Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija dizajna i multimedije, Gimnazija Obala, Druga gimnazija, Treća gimnazija, KŠC gimnazija, Gimnazija Dobrinja, Srednja ekonomska škola i Srednja škole primijenjenih umjetnosti, članovi udruženja: Centar za slijepa i slabovidna lica, Rehabilitacijski centar, Bibiloiteka za slijepa i slaobovidna lica, Udruženje za oboljele od MS.... i drugi gosti, bili u mogućnosti sagledati kulturološku situaciju ispričanu kroz vizuru Sarajeva.

 

sve-se-nekako-prezivi-1


Nakon predstave održana je panel diskusija, tokom koje su gosti razgovarali sa Mustafićem i protagonistima predstave.

Govorilo se o razlozima i procesu nastanka predstave, a jedna za drugom sponatano su se nametale teme, koje se dotiču trenutne situacije u BiH, dileme o tome ostati ili otići iz države, paradigmi o prošlom i sadašnjem vremenu, te razlikama u vremenu koje smo živjeli i koje živimo danas.

 

sve-se-nekako-prezivi-3


"Dramski tekst Ljubice Ostojić nudi mogućnost za otvoreno pozorište, nešto novo i rubno, istraživačko u propitivanju scenske forme i izraza. Takvi dramski komadi čine da se bolje osjećate i u neuspjelom rediteljskom pokušaju, nego da radite dosadne repertoarne predstave koje gode malograđanskoj publici jer ne daj Bože da se uznemire ili zapitaju o bilo čemu u teatru", rekao je Mustafić kojeg zanimaju dramski tekstovi koji se daju postaviti u kritičkom odnosu prema društvenim temama", izjavio je Mustafić.

 
Publika je bila oduševljena predstvom, glumačkim ansamblom i načinom na koji je Mustafić približio ideju Ljubice Ostojić svima u sali, anulirajući generacijski jaz, jer su u sali NPS, bili i mladi i predstavnici treće generacije.

 

sve-se-nekako-prezivi-5


Ono što je osobito dojmilo gledatelje jeste činjenica, da su članovi Udruženja slijepih i slabovidnih lica istakli da je predstava i glumačka igra tako kavlitetno postavljena, da su zahvaljujući zvuku i dijalozima mogli vizualizirati u potpunosti ono što se događalo na sarajevskoj sceni Narodnog pozorišta.


I za kraj treba reći da je publika frenetičnim aplauzom sa scene ispratila glumački ansambl ove predstave, a tokom razgovora nakon izvođenja iste, pokazalo se da su i Ostojićeva i Mustafić u potpunosti pogodili srž i veoma aktuelnu temu predstavili na najbolji mogući način.

 

sve-se-nekako-prezivi-4


Sudeći po reakcijama, predstava je pravi pogodak i zasigurno će dugo vremena živjeti i puniti salu Narodnog pozorišta Sarajevo.
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook