FOTO/DODIJELJENE NAGRADE U OBLASTI TURIZMA

Pozitivna geografija i raznovrsni gosti “Kod Fehre”

Biznis Klub28.04.17, 12:29h

“Wigwam” je odao priznanje Fahrudinu Meškoviću Fehri kao istaknutom samoniklom i uspješnom poduzetniku koji trenutno zapošaljava preko 20 ljudi, dok godišnje preko 300 000 turista posjeti ovaj objekat prepoznatljiv po svojoj kulinarskoj ponudi, davši mu jedinstveni i kultni status u okviru turističko-ugostiteljske ponude ove vrste u BiH

 

Foto: Amer BEGANOVIĆ

 

Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednost "Wigwam", uz prisutstvo stotinjak pozvanih prijatelja i ličnosti iz javnog i političkog života koji podržavaju rad ove nevladine organizacije, podijelilo nagrade i priznanja zaslužnim za 2017. godinu. Događaj je upričen i okviru “Dana otvorenih vrata kod Fehre”, u istoimenom turističko-kulinarskom centru.

 

Poznati novinar i muzičar Bakir Hadžiomerović, koji je u svom prepoznatljivom stilu modelirao ovaj događaj.

 

lrm-export-20170428-101702

 

Ovogodišnji laureati su, kako su nam rekli u "Wigwamu": Goran Šarić iz Travnika (za doprinos razvoju planinskog turizma na Vlašiću), Huso Hadžić iz Jajca (za doprinos strateškom razvoju turističkog proizvoda Jajca),Miroslav Matošević iz Travnika (za doprinos strateškom razvoju turizma u Srednjobosanskom kantonu), Vahid Duraković iz Bugojna ( za doprinos razvoju likovnih, muzičkih i scenskih umjetnosti u Bugojnu i Bosni i Hercegovini), Dario Pušić, kamerman produkcijske kuće F.I.S.T. iz Sarajeva (za doprinos u stvaranju TV serija “Pozitivna geografija”, te Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH (za doprinos donošenju strateških dokumenata iz oblasti okoliša u BiH).
Priznanja su uručili članovi Upravnog odbora “Wigwama”: Nedžad Hadžimusić, Nebojša Nešo Kovač, Fejlem Kamarić i Jasmin Duraković.

 

lrm-export-20170428-100618

 

Specijalno priznanje - za dvadesetogodišnji doprinos očuvanju kulinarskih vještina Bosne i Hercegovine i viziju izgradnje kulinarskog centra Srednjobosanskog kantona, iz ruku predsjednika NVO "Wigwam" i poznatog turističkog djelatnika Zorana Bibanovića dobio  je Fahrudin Mešković Fehro, vlasnik turističko-kulinarskog centra  "Kod Fehre".
Jedan od razloga zašto je poznati turističko-ugostiteljski objekat “Kod Fehre” izabaran za centralno mjesto dodjele nagrade jeste i želja da se javno ukaže na potrebu suradnje u oblasti izgradnje brze ceste Lašva-Travnik sa turističkim zajednicama. Upravo je Fahrudin Mešković istaknut kao samonikli  i uspješni poduzetnik koji trenutno zapošljava preko 20 ljudi, dok godišnje preko 300 000 turista posjeti ovaj objekat prepoznatljiv po svojoj kulinarskoj ponudi, davši mu jedinstveni i kultni status u okviru turističko-ugostiteljske ponude ove vrste u BiH.

 

 

Druženje je bila prilika i da se memorijalno brojni prijatelji i suradnici prisjete lika i djela čuvenog novinara Nisveta Džanke i TV emisije “Pozitivna geografija”, čija je najpoznatija baza bila upravo “Kod Fehre”. o tom projektu i tih vremenima kada je stvarana ova emisija govorio je pokretač i, zajedno sa Džankom, autor prvih epizoda ovoga serijala.

 


Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti  "Wigwam" iz Sarajeva u BiH zvanično djeluje od 26.4.1999. Društvo je član Associazione Italiana dei Clubs Wigwam, odnosno World Wigwam Organization sa sjedištem u Padovi – Italija.

 


"Wigwam" je, kažu u ovoj organizaciji, "način života sa svim njegovim kulturnim, duhovnim, rekreativnim, sportskim, vaspitnim, proizvodnim, egzistencijalnim potrebama života u skladu s prirodom".

 

Među dosadašnjim laureatima "Wigwama" su javne ličnosti, političari mahom s lokalnog nivoa, poljoprivredni proizvođači, umjetnici, novinari te različite institucije.


(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook