Video / Povrijeđeno više od 45 osoba

Situacija u Sobranju mirna, oko zgrade postavljene metalne barikade

Front28.04.17, 08:03h

Situacija u Sobranju mirna, oko zgrade postavljene metalne barikade
U gradsku bolnicu u Skoplju primljeno je ukupno 45 osoba koje su povrijeđene u neredima u Sobranju Makedonije, među kojima i trojica policajca iz obezbjeđenja

 

Policija je sinoć ispraznila zgradu Sobranja Makedonije od pristalica VMRO DPMNE koji su u nju upali oko 19.00, nakon što je parlamentarna većina samoincijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, piše Avaz.

 

Svjetla u zgradi su pogašena, ispred svih ulaza su raspoređeni pripadnici specijalnih snaga policije, a oko zgrade su postavljene metalne barikade.

 

Prema navodima lokalnih medija, policija je prilikom izbacivanja demonstranata koristila "šok bombe".

 

Iz zgrade parlamenta su prethodno evakuisani poslanici parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance.

 

U neredima koji su izbili prilikom upada demonstranata, učesnika protesta koje organizuje Građanska inicijativa "Za zajedničku Makeodoniju" povrijeđeni su predsjednik SDSM i kandidat za premijera Zoran Zaev, lider Alijanse za Albance Zijadin Sela, koji je prebačen u jednu privatnu kliniku, i nekoliko članova SDSM.

 

Mediji su objavili snimke Zaeva i jednog pripadnika rukovodstva njegovh socijaldemokrata Damjana Mančevskog okrvavljenih lica, kao i snimak na kojem demonstranti za kosu vuku poslanicu SDSM Radmilu Šekerinsku i guraju je na zemlju. Ona je kasnije izjavila da je dobro.

 

Među demonstrantima koji su upali u Sobranje bilo je maskiranih osoba od kojih su neke, prema tvrdnjama novinara koji su bili na mjestu događaja, bile naoružane. Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je saopštilo da se provjeravaju "sve radne prostorije u Sobranju" kako bi se utvrdilo da li ima eventualno "ostalih osoba kojima je potrebna medicinska pomoć" kao i da se utvrđuje broj povrijeđenih koji su primljeni u bolnice i njihovo zdravstveno stanje.

 

U gradsku bolnicu u Skoplju primljeno je ukupno 45 osoba koje su povrijeđene u neredima u Sobranju Makedonije, među kojima i trojica policajca iz obezbjeđenja, javila je državna agencija MIA.

 

To je rekla direktorica te zdravstvene ustanove Jasminka Čabukovska, navodeći da su četvorica od primljenih zadržani na liječenju.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je saopštilo da se provjerava da li ima još povrijeđenih.

 

Pred zgradom Sobranja i dalje se nalazi manji broj građana koji kažu da će tu ostati koliko bude potrebno da bi odbranili Makedoniju, ali je situacija mirna.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook