taj jedinstveni namaz

Ne možete bez majoneze? Napravite je sami kod kuće, i to zdravu!

Auto & Dom27.04.17, 17:38h

Ne možete bez majoneze? Napravite je sami kod kuće, i to zdravu!
To je barem lako - napravite svoju majonezu za manje od 10-ak minuta i uživajte znajući što ste točno (zdravo) u nju stavili

 

LJUBITELJI majoneze koji ne mogu zamisliti obrok bez nje s pravom imaju grižnju savjesti svaki put kada za njom posegnu, ali - zašto imati grižnju savjesti, zašto se odricati, ako baš ne možete zamisliti život bez nje. 

 

To je barem lako - napravite svoju majonezu za manje od 10-ak minuta i uživajte znajući što ste točno (zdravo) u nju stavili. 

 

Domaću majonezu možete i dodatno modificirati po svom ukusu - dodajući joj malo avokada, češnjaka ili se igrati okusima različitih vrsta zdravog ulja - maslinovog, macadamia, ulja od kokosa... 

 

No, ako ste ipak više klasičar - držite se klasičnih sastojaka, a vaša domaća majoneza sigurno će biti 100 posto zdravija od kupovne u kojoj, naravno, nema baš puno zdravih masti, a i količina nezdravog šećera doista bi vas trebala zabrinuti, posebno ako dnevno volite pojesti više od 2 žlice slane majoneze. 

 

Zato zasučite rukave i pripremite svoju - vidjet ćete kako je to lagan posao!

 

Treba vam: 

 

3/4 šolje; oko 180 ml zdravog ulja 

1 žumanjak većeg jajeta (organski uzgoj poželjan) 

1 velika kašika jabučnog octa 

1 mala kašika senfa 

1 velika kašika svježe iscijeđenog soka limuna

naprstak soli 

malo stevije ili drugog zdravog sladila

 

Jednom kada vam izrada domaće majoneze uđe u rutinu, slobodno se malo poigrajte s količinama namirnica - jer netko više voli da je majoneza kiselkasta, netko slatkasta, a netko da je malo slanija. I slobodno probajte ubaciti i neke svoje okuse, začinsko bilje, malo tune ili što god vam nepce zatraži. 

 

Priprema: 

 

Blender ili mikser, svejedno je. 

Sastojke dobro izblendajte da dobijete jednolični umak. 

Domaća majoneza u svakom će slučaju biti bolja, zdravija opcija, a osim što je možete jesti kao namaz, ona vam može biti odličan sastojak i za ukusne polpete i kao ukusan umak uz njih. Sa salatom, naravno! 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook