Uštede od minimalno milion KM na godišnjem nivou

SDP: Pozivamo na zamrzavanje naknada za odvojeni život, dok prosječna plaća ne dostigne 1.200 KM

Front27.04.17, 10:44h

SDP: Pozivamo na zamrzavanje naknada za odvojeni život, dok prosječna plaća ne dostigne 1.200 KM
SDPBiH ističe da bi se usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama u organima vlasti FBiH ostvarile uštede od minimalno milion KM na godišnjem nivou

 

Socijaldemokratska partija BiH poziva delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da na današnjoj sjednici podrže izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim bi se zamrznula isplata naknada za odvojeni život.



U saopćenju SDP-a BiH se navodi da bi se usvajanjem ovog zakona naknade za odvojeni život prestale isplaćivati ministrima, zastupnicima, delegatima, predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kao i savjetnicima imenovanim u ove institucije.



Dodaje se da bi obustava ovih naknada trajala sve dok prosječna plaća u FBiH ne dostigne iznos od 1.200 KM.  Zakonom je predviđeno i vezanje iznosa ovih naknada za iznos osnovice za obračun plaća u skladu s ovim zakonom, koja u ovom trenutku iznosi 315 KM, i to na način da ove naknade ne smiju biti više od ovog iznosa, kada i ako ponovo budu isplaćivane.



SDPBiH ističe da bi se usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama u organima vlasti FBiH ostvarile uštede od minimalno milion KM na godišnjem nivou. 



- Nema nikakvog razloga da se ovaj zakon ne usvoji danas u formi prijedloga, a svaki pokušaj da se procedura usvajanja ovog zakona razvuče, SDP neće prihvatiti – navodi se u saopćenju te stranke. 



(FENA/md) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook