Sjednica Nezavisnog odbora

Nakon smjene Vahida Ćosića, izbor pada između tri kandidata: Ko će biti novi policijski komesar MUP-a KS?

Hronika26.04.17, 13:22h

Nakon smjene Vahida Ćosića, izbor pada između tri kandidata: Ko će biti novi policijski komesar MUP-a KS?
Prema ustaljenoj proceduri, nakon razgovora s kandidatima bit će održana zatvorena sjednica Nezavisnog odbora na kojoj će biti odlučeno koja će dva kandidata ići kao prijedlog prema resornom ministru, odnosno kantonalnoj Vladi

 

Na javni oglas za izbor policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, koji je u međuvremenu zatvoren, prijavila su se tri kandidata.

 

Kako je Feni kazao predsjednik Nezavisnog odbora (NO) za izbor i imenovanje komesara MUP-a KS Samir Čorbo, sva tri kandidata su iz Uprave policije MUP-a KS i to - Mevludin Halilović koji trenutno obnaša funkciju v. d. komesara, Džafer Hrvat, načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a KS i Fahrudin Halač, načelnik Prve policijske uprave (PU).

 

- Sjednica Nezavisnog odbora bit će održana danas u kasnim poslijepodnevnim satima na kojoj će biti otvorene pristigle prijave te određen termin za razgovor s kandidatima - precizirao je Čorbo.

 

Dodao je da zakazivanju razgovoru prethodi provjera validnosti dokumentacije, odnosno regularnosti i blagovremenosti pristiglih prijava...

 

Prema ustaljenoj proceduri, nakon razgovora s kandidatima bit će održana zatvorena sjednica Nezavisnog odbora na kojoj će biti odlučeno koja će dva kandidata ići kao prijedlog prema resornom ministru, odnosno kantonalnoj Vladi.

 

Nadalje, Vlada KS-a imenuje komesara MUPKS-a na temelju prijedloga prvo i drugoplasiranog kandidata, a dosadašnja praksa pokazuje da je redovito uvažavano mišljenje Nezavisnog odbora te je bez izuzetka imenovan prvoplasirani kandidat, iako, tehnički posmatrano, na tu funkciju može biti imenovan i drugoplasirani kandidat.

 

Inače, izbor i imenovanje novog policijskog komesara MUPKS-a postalo je aktuelno nakon smjene Vahida Ćosića s te pozicije u novembru 2016. godine, nakon čega funkciju komesara kao vršilac dužnosti obavlja Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformirane policije MUPKS-a.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook