šta li će biti ishod

Predstavnički dom: Hoće li boračka rezolucija dospjeti na dnevni red sjednice?

Hronika25.04.17, 14:08h

Predstavnički dom: Hoće li boračka rezolucija dospjeti na dnevni red sjednice?
Poslanički klub HDZ-HNS u Predstavničkom domu izjasnio se da danas ne treba staviti ovu rezoluciju na dnevni red budući da trenutno o njenom sadržaju nisu upoznata odgovarajća stranačka tijela i odbori

 

Poslanici Boro Krišto (HDZ1990), Zukan Helez (Socijaldemokratska partija BiH) i Jasmin Kadić (Demokratska fronta), kao i poslanički klub Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović traže da Predstavnički dom Federalnog parlamenta uvrsti Rezoluciju branitelja u dnevni red današnje sjednice Doma, koja je u toku u Sarajevu.

 

To traži i nekoliko desetaka branitelja koji su se danas okupili ispred zgrade Parlamenta tvrdeći da će, u suprotnom, poduzeti šire blokade u Federaciji. Članovi jedne od asocijacija kojima pripada ova kategorija boraca već su tokom dana blokirali neke granične prijelaze.

 

Poslanički klub HDZ-HNS u Predstavničkom domu izjasnio se da danas ne treba staviti ovu rezoluciju na dnevni red budući da trenutno o njenom sadržaju nisu upoznata odgovarajća stranačka tijela i odbori.

 

Predsjedavajući Doma Edin Mušić napomenuo je da je rezolucija i dalje u formi „sirovog“ materijala i tražio je od poslanika da se izjasne da li su za uvrštavanje takvog materijala već u današnji dnevni red.

 

Potom je poslanički klub Stranke demokratske akcije zatražio pauzu po čijem će isteku biti jasnije da li će biti uvažen zahtjev protestnika.

 

Borci koji danas protestiraju ispred zgrade Federalnog parlamenta, članovi asocijacija među kojima je i udruženje „Zaboravljeni branitelji“, protestirali su s istim zahtjevom i 11. aprila, kada je održavana prethodna sjednica Predstavničkog doma.

 

Kako je tada novinarima izjavio predsjednik udruženja „Zaboravljeni branitelji“ Drago Grbavac, osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da borci koji su tokom proteklog rata u BiH bili u odbrambenim jedinicama, dobiju po šest KM za svaki mjesec učešća u ratu na prvim borbenim linijama.

 

Jedan od zahtjeva iz ove rezolucije je i sačinjavanje novog registra branitelja.     

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook