zemlja sve više tone

Obrazovni krah u BiH: Đaci napuštaju srednje škole zbog siromaštva ili udaje!

Hronika25.04.17, 09:18h

Obrazovni krah u BiH: Đaci napuštaju srednje škole zbog siromaštva ili udaje!
Naime, u ovoj školskoj godini, prema poražavajućim podacima Agencije za statistiku BiH, upisano je njih svega 424.570, što je za 16.130 manje u odnosu na prethodnu godinu

 

Bosna i Hercegovina nema ni pola miliona učenika u osnovnoškolskim i srednjoškolskim klupama, kako je to bilo prije pet godina!

 

Naime, u ovoj školskoj godini, prema poražavajućim podacima Agencije za statistiku BiH, upisano je njih svega 424.570, što je za 16.130 manje u odnosu na prethodnu godinu - piše Avaz.

 

Sarajevo izuzetak

Ovi podaci pokazuju da je, u osnovnim školama u našoj zemlji svaka deseta stolica ostala prazna, a u srednjim školama čak svaka peta!

 

- U BiH u 1.850 osnovnih škola upisano je 291.342 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 5.477 učenika, ili 1,8 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

Samo na području FBiH, prema Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u posljednjih pet godina manje je 43.245 školaraca, od čega u srednjim školama njih čak 30.664! Dostupni podaci pokazuju da je smanjenje broja učenika osnovnih škola evidentno u devet kantona, dok jedino Kanton Sarajevo bilježi pozitivan trend i povećanje broja učenika od 4,14 posto u petogodišnjem periodu.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook