izvjestilac Evropskog parlamenta za bih

Preda: Notorna je istina da dio političke elite u BiH ne vidi dalje od svojih uskih interesa

Front25.04.17, 08:50h

Preda: Notorna je istina da dio političke elite u BiH ne vidi dalje od svojih uskih interesa
Po njegovim riječima, samo nezavisno pravosuđe može pomoći da se zemlja oslobodi od korupcije, kao i od korumpiranih političara

 

Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini mora početi unutar samih političkih stranaka, izjavio u intervjuu za "Dnevni avaz" izvjestilac Evropskog parlamenta za našu državu Cristian Dan Preda.

 

Povod za intervju s Predom bila je nedavna dinamična rasprava članova Vanjskopolitičkog odbora i EP-a s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

 

- Dok političari u BiH ne shvate i ne pokažu odlučnost da borbu protiv korupcije započnu u svojim redovima, ne može biti ozbiljnog napretka na tom polju. Notorna je istina da dijelovi političke elite u vašoj zemlji ne vide dalje od svojih usko definirani interesa i ne uzimaju ozbiljno odgovornost prema građanima, prema zemlji, s pozicije moći na kojoj se nalaze. Kako bi se stvari promijenile, mora doći do pritiska i od građana, od civilnog društva - rekao je Preda.

 

Po njegovim riječima, samo nezavisno pravosuđe može pomoći da se zemlja oslobodi od korupcije, kao i od korumpiranih političara.

 

- U svakom slučaju, prema sadašnjoj politici proširenja, bez obzira na status aspiranata za članstvo u EU, BiH glavne napore mora usmjeravati na osiguranje vladavine prava, temeljnih ljudskih prava, funkcioniranja demokratskih institucija i reformu javne uprave - rekao je Preda za "Avaz".

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook