Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio

Ivanić: RS mora riješiti pitanja u vezi s Predstavništvom RS-a u Izraelu

Front24.04.17, 13:50h

Ivanić: RS mora riješiti pitanja u vezi s Predstavništvom RS-a u Izraelu
Crnadak je među rijetkima koji je svijet doveo u Banju Luku. U njegovom mandatu je ovdje bilo više ministara nego u svim godinama poslije Drugog svjetskog rata, kazao je Ivanić

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio da se nije bavio temom Predstavništva RS-a u Izraelu te da to nije pitanje za institucije BiH i Izraela, već RS-a i Izraela.

 

Stoga, dodao je, to nije bila tema njegovog današnjeg sastanka s ambasadorom Države Izrael u BiH Boazom Rodkinom.

 

- Iskreno mislim da ima problema s načinom kako predstavništvo funkcioniše  i to treba riješiti u normalnoj komunikaciji unutar RS-a – rekao je Ivanić ističući da treba vidjeti da li privatna firma može biti predstavništvo RS-a u Izraelu i da ga vodi čovjek u poznim godinama, koji više vremena provode u Banjoj Luci nego u Izraelu.

 

Posljednje optužbe predsjednika RS-a Milorada Dodika upućene ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku u vezi s tim predstavništvom nije želio da komentariše, navodeći da Crnadak vrlo korektno radi svoj posao te osuđuje svaki vid napada na njega.

 

- Crnadak je među rijetkima koji je svijet doveo u Banju Luku. U njegovom mandatu je ovdje bilo više ministara nego u svim godinama poslije Drugog svjetskog rata - dodao je.

 

Kazao je i da u Diplomatsko-konzularnoj mreži BiH ima jako kvalitetnog kadra, ali i da u cjelini mora da bude kvalitetnija, u smislu profesionalnih diplomata.  

 

Ivanić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da ne želi da kometariše ni jučerašnje odbijanje predsjednika RS-a Milorada Dodika da se rukuje s američkom ambasadorkom u BiH Maurin Cormack u Spomen-području Donja Gradina, navodeći da je zahvalan svim ambasadorima jer su jučer došli na taj skup zbog žrtava.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je primio najbolje studente završne godine svih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook