sastanak u dubici

Ništa bez 'domaćinskog ručka': O čemu su poslije komemoracije razgovarali Vučić i Dodik?

Front23.04.17, 17:32h

Ništa bez 'domaćinskog ručka': O čemu su poslije komemoracije razgovarali Vučić i Dodik?
Prema njegovim riječima, Vučića posebno interesuje ideja realizacije carinske unije za sve zemlje Balkana van EU

 

Nakon komemoracija u Donjoj Gradini, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Aleksandar Vučić, premijer i novoizabrani predsjednik Srbije sastali su se u Dubici.

 

Razgovarali su o aktuelnim političkim pitanjima u BiH, blokadi obaveza proisteklih iz reformske agende i drugim aktuelnim temama- piše N1

 

"Čovjek je ovdje došao u okviru protokolarnih aktivnosti. Zahvalan sam mu što je i pored obaveza u Beogradu našao prostora da stigne i dođe. Nakon događaja samo obavili domaćinski ručak", kazao je Dodik.


"Jesmo razgovarali o aktuelnim temama. Vučić se interesovao za stanje u BiH, za blokade koje se dešavaju. Šta će se desiti kada Hrvati podnesu zahtjev za izmjene izbornog zakona", kazao je predsjednik RS u izjavi medijima.

 

Prema njegovim riječima, Vučića posebno interesuje ideja realizacije carinske unije za sve zemlje Balkana van EU.

 

"Što se nas iz RS tiče, mi smo pobornici te ideje. Za sve ostalo morate da pitate ove gore iz Sarajeva, koji nemaju konzistentnu politiku i koji su preuzeli reforme raznih reformskih agendi, a sada ne mogu da izvrše minimalne obaveze i stvar prebacuju na nekog drugog", oštro je kazao Dodik.

 

Kazao je i to da je vlast na nivou BiH u pat poziciji, i da postoji učmalo uvjerenje da ne situacija u BiH nepromijenjena.

 

"Vrijeme će izvršiti pritisak", ocijenio je prvi čovjek Republike Srpske.

 

Novinarima je kazao da je sa Vučićem razgovarao o historiji zajedničkom stradanju, te potrebi za još većim obilježavanjem u budućnosti.

 

"Nastojim da animiram sve druge da u okviru važnih ljudi srpskog naroda, da se pristupi snimanju dokumentarnog filma o Jasenovcu i jednog mega igranog filma. Ovdje je bio dječiji logor, jedini u Evropi - to dovoljno govori kakvo je ovo mjesto", izjavio je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook