komemoracija: donja gradina

Vučić: Uvijek kada dođem ovdje, porazi me surovost učinjenih zločina...

Hronika23.04.17, 14:47h

Vučić: Uvijek kada dođem ovdje, porazi me surovost učinjenih zločina...
-Sa svima drugima želimo da živimo u miru i slozi, ali nikome nećemo dati ni da pokuša, a kamoli da gazi po srpskim životima..., kao što su to nekada činili - ustvrdio je Vučić

 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da njegova zemlja želi mir i stabilnost, ali da će braniti i svoju slobodu i ostati na svojim prostorima življenja i neće nikada ugrožavati druge.



-Sa svima drugima želimo da živimo u miru i slozi, ali nikome nećemo dati ni da pokuša, a kamoli da gazi po srpskim životima..., kao što su to nekada činili - ustvrdio je Vučić.



Na komemorativnom skupu u spomen-području Donja Gradina, kod Kozarske Dubice, a u povodu 72. godine proboja jasenovačkih logoraša, Vučić je rekao da uvijek kada dođe u Donju Gradinu porazi ga način i surovost kojima su učinjeni zločini u koncentracionom logoru Jasenovcu, uspostavljenom od Nezavisne Države Hrvatske (NDH).



-Bez spoznaje, saznanja i sjećanja na ono kroz šta smo prošli teško da bismo umjeli i da ćemo uspjeti da izgradimo sigurniju i bolju budućnost za našu djecu – naveo je Vučić i istakao da će se i u Srbiji sve više govoriti o ovom stradanju, kako se više nikada ne bi događale stvari kao u Jasenovcu.



U obraćanju prisutnima na ovom komemorativnom skupu, koji su zajednički organizovale vlade Republike Srpske i Srbije, kazao je, da s „žalošću mora da konstatuje da smo svjedoci pokušaja povampirenja ustaške ideologije, koja se, između ostalog, ogleda u reviziji činjenica koje je istorijska nauka već prihvatila“...



Istakao je „da za sve važi da ne mogu tražiti svoju veličinu bez suočavanja s svakom svojom greškom i zlom koje su počinili“.



- Svi na Balkanu dužni su da se pokaju i postide, a posebno oni za čije ime i korist su napravljeni Jasenovac, Donja Gradina, Jadovno..., ustvrdio je, između ostalog, Vučić i ponovio da „više nikada i nikome neće dozvoliti da se dogode 'Bljesak, 'Oluja'...



Kazao da Srbija s „normalnom Hrvatskom, običnih ljudi, koji ne žele da se razlikuju od drugih i žele da žive u miru, uvijek hoće, može i mora da sarađuje“.



Njegov posao je, kazao je, da se Srbija i Republika Srpska, „uvijek suoče sa sopstvenim greškama i zlom koje je činjeno u njihovo ime te da takve stvore zemlju iznad prosjeka i svakog zla“.



Na komemorativnom skupu u spomen-području Donja Gradina, a u povodu 72. godine proboja jasenovačkih logoraša, vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije udruženja preživjelih iz Drugog svjetskog rata, te, između ostalih, predstavnici ambasada Izraela, Rusije, SAD-a u BiH...



Održan je i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda. 



(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook