sa sastanka u washingtonu

Zvizdić: Sredstva od Svjetske banke bit će podrška za zapošljavanje mladih

Front23.04.17, 10:13h

Zvizdić: Sredstva od Svjetske banke bit će podrška za zapošljavanje mladih
Na seriji sastanaka Zvizdić je razgovarao o partnerstvu sa BiH, strukturi i dinamici realizacije projekata po ugovoru vrijednom 750 miliona dolara

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je u Washingtonu redovnom sastanku Svjetske banke, gdje su prisustvovali i entietski premijeri, kao i ministri finansija.

 

Na seriji sastanaka Zvizdić je razgovarao o partnerstvu sa BiH, strukturi i dinamici realizacije projekata po ugovoru vrijednom 750 miliona dolara.

 

Zvizdić je iz Washingtona za televiziju N1 kazao da će nova sredstva od Svjetske banke biti podrška za zapošljavanje mladih, ali i konkretizaciju u jačanju pojedinih sektora - poput onog građevinskog.

 

- Dogovoreni su koraci za rekonstruisanje bitnih sketora, njihovih ozdravljenja. Saradnja sa Svjetskom bankom je ocijenjena kao produktivna, i u tom smislu im se zahvaljujem - kazao je on.

 

Zvizdića sada očekuju sastanci sa predstavnicima MMF-a.

 

- Prezentovat ćemo im situaciju. Znat ćemo koja je dalja sudbina i dinamika njihovog pregleda i naredne tranše - izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara za N1.

 

Potvrdio je da su sastancima prisustvovali entitetski premijeri, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, kao i ministri finansija u BiH.

 

 

BiH nije ispunila sve preduslove za novu tranšu od MMF-a, Zakon o akcizama nije prošao. Zvizdić je odgovorio na upit o mogućim ustupcima i posljedicama, konkretno u slučaju ako se pomenuti zakon ne usvoji.

 

- Mislim da je dosadašnja saradnja sa MMF-om pokazala visok stepen korektnih odnosa. Svjesni su i razumiju kompleksnost sistema u BiH. Siguran sam da je perspektiva Zakona o akcizama izvjesna u narednih nekoliko sedmica, razumjet će - izjavio je.

 

- Realizovan je i veliki broj drugih mjera. Pripremljeni su i usvojeni zakoni iz bankarskog sistema. Očekujem razumijevanje, prije nego dođe do isplate nove tranše. MMF nam je bitan, ne samo zbog novca - naveo je Zvizdić.

 

Po njegovim riječima, najveće posljedice će biti u činjenici da ne možemo govoriti o dinamiziranoj gradnji puteva, modernih puteva, ne možemo govoriti o ozbiljnom ekonomskom razvoju, a 860 miliona eura sredstava čekaju da budu stavljeni u funkciju.

 

- Određene ideje će pomoći poljoprivrednicima, kroz 'plavi dizel', IPA fondove - koji su blokirani nekoliko godina, a zbog toga BiH gubi 40 miliona maraka godišnje - kazao je Zvizdić za N1.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook