FILMSKA PRIČA SUADA BEŠLIĆA

Ko stoji iza velikog projekta u Živinicama: U Njemačku otišao kao ranjenik, u BiH se vraća kao veliki investitor

Biznis Klub22.04.17, 18:39h

Ko stoji iza velikog projekta u Živinicama: U Njemačku otišao kao ranjenik, u BiH se vraća kao veliki investitor
Bešlićeva životna priča sliči filmskom scenariju. Ovaj Kalesijac već dvadeset godina živi i radi u Njemačkoj, a tamo je otišao na liječenje nakon teškog ranjavanja u ratu. Tamo su se ljekari borili za njega a dugo vremena nije mogao hodati

Izvor: BiznisInfo.ba

 

U bh. medijima ovih dana je objavljena informacija da bi u Živinicama uskoro trebala početi proizvodnja vatrogasnih kola za domaće i svjetsko tržište, a u saradnji sa poznatom njemačkom kompanijom Lentner GmbH.


Načelnik Živinica Samir Kamenjaković i Suad Bešlić, direktor firme “Sućo”, koja je predstavnica kompanije Lentner, potpisali su memorandum o saradnji koji bi trebao dovesti do realizacije ovog projekta.


Inače, Bešlićeva životna priča sliči filmskom scenariju. Ovaj Kalesijac već dvadeset godina živi i radi u Njemačkoj, a tamo je otišao na liječenje nakon teškog ranjavanja u ratu. Tamo su se ljekari borili za njega a dugo vremena nije mogao hodati.


Na kraju se ipak uspio izlječiti i oporaviti, a nakon toga je radio razne poslove da bi osigurao egzistenciju za sebe i svoju prodicu. Bio je, između ostalog, i vozač taksija, i nogometni sudac.


Uz rad Bešlić se školovao za konstruktora mašina i postrojenja i bio jedan od najboljih studenata. S obzirom da je njegov talenat već tokom školovanja postao očigledan, bez problema se zapošljava u velikoj kompaniji Lentner.
 

On je kasnije konstruisao vatrogasno vozilo po najmodernijm normama i standardima u Evropi.


Zanimljivo je da je svestrani Bešlić 2012. godine objavio i roman „Svjedok istine“ o životu Bosanaca u dijaspori. Roman je imao veoma dobar prijem kod čitalaca, posebno onih u dijaspori.


Bešlić je na kraju odlučio da u BiH otvori pogon. Fabrika je najprije trebala biti otvorena u Kalesiji, ali Bešlić tvrdi da tamošnja administracija nije imala sluha, dok je u Živinicama dobio svu potrebnu pomoć i odlučio da tu otvori tvornicu koja će zapošljavati veliki broj mladih ljudi i biti podstrek ekonomskom razvoju ovog kraja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook