nakon izjave o kojoj je brujala javnost

Ahmetović pojasnio svoje 'klanjanje istihare': Bio je to sarkazam, pogrešno su me shvatili...

Front21.04.17, 10:43h

Ahmetović pojasnio svoje 'klanjanje istihare': Bio je to sarkazam, pogrešno su me shvatili...
Kako su prenijeli pojedini mediji, u Parlamentu Bosne i Hercegovine se moglo čuti da je Sadik Ahmetović "klanjao istihare" da bi znao kako će glasati kada su u pitanju set zakona o akcizama

 

Gost N1 televizije bio je Sadik Ahmetović, zastupnik SDA, koji je govorio o jučerašnjem danu i dešavanjima na 44. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

 

Za N1 je komentarisao jučerašnja dešavanja iz dražavnog Parlamenta, ali i aferu "službeni automobil" u koju je uključen šef njegove stranke, SDA, Bakir Izetbegović i njegova supruga, direktorica Kliničkog centra u Sarajevu - Sebija Izetbegović.

 

"Nije trebala koristiti službeni autmobil. Svi moramo paziti na ono što je socijalno osjetljivo. Ne ulazim u detalje koji govore o sigurnosti, to rade nadležni. To bi bila neka konačna priča - a šta se tu događa, ne znam", kazao je Ahmetović za N1.

 

Kako su prenijeli pojedini mediji, u Parlamentu Bosne i Hercegovine se moglo čuti da je Sadik Ahmetović "klanjao istihare" da bi znao kako će glasati kada su u pitanju set zakona o akcizama. U programu N1 i emisiji Novi dan - Ahmetović je objasnio vijest o kojoj je jučer brujala javnost u BiH.

 

"Sarkazam je to bio. Jedan portal je prije moje izjave napisao da sam klanjao istiharu. Ja nisam odlučan kako ću glasati, i onda sam ja sarkastično odgovorio. Znaju se firme koje grade autoputeve. Vežu se za političke lidere i uski krug rukovodstva u strankama. Mi smo bili obavezni da donesemo akcize, da osiromašenim građanima izvučemo novac, a tim firmama damo da grade autoputeve", kazao je Ahmetović.

 

"Svi znamo da su tenderi sumnjivi, i sa velikim su znakom pitanja. Oni koji o tome na sva zvona pričaju, ne znaju u kakvim uslovima žive građani. I to je sve moj sarkastični odgovor", kazao je zastupnik SDA u državnom Parlamentu - kazavši da nije želio uvrijediti nikoga, niti da dovede u pitanje ono što je u Islamu sveto.

 

"Pogrešno su to shvatili", zaključio je Ahmetović.

 

Član takozvane "SDA četvorke" kaže da su firme koje će graditi autoputeve poznate. "Politike i trajni izvršioci iz vladajućih stranaka su oni koji prave autoputeve. Imamo firme, forma samo prolazi proceduru. Integral iz Laktaša će graditi autoputeve u RS, znamo će graditi dio u Federaciji i u dijelu Hercegovine", kazao je Ahmetović, koji je na ovaj način želio "razgoliti priču svih onih koji govore da su akcize velika stvar za BiH".

 

On i Šemsudin Mehmedović su predložili zaključke, kreirali amandmane - ali im je uskraćeno pravo odlučivanja, jer je posrijedi uzimanje novca od građana.

 

"Kroz amandmane smo željeli ublažiti ono što bi trpjeli građani. To nam nije dozvoljeno, i to je naš stav. Skraćeni postupak donošenja Zakona o akcizama također zavisi od amandmana", ocijenio je u razgovoru za N1.

 

Kaže da ga predsjednik SDA, Bakri Izetbegović nije zvao, ali Mehmedovića jeste.

 

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a je kazao da je SDA izgubila kontrolu, nema kontrole nad određenim kadrovima - odnosno da je nema Bakir Izetbegović.

 

"To je posebna priča", tvrdi Ahmetović.

 

"To su odnosi unutar stranke, koji su narušeni još od kongresa SDA. Razlozi su bili u javnosti. Pokušavamo da se stabilizujemo osobama koje imaju izborni legitimitet, a osobe koje nisu prošle prag na općinskim izborima sada nama nameću zaključke kako da glasamo", kazao je za N1.

 

Tvrdi da je on dio procesa odlučivanja - stanje bi bilo bolje od aktuelnog "zida šutnje", jer se "neki boje statusa u stranci".

 

Tvrdi da SNSD glasa za akcize da bi se popunile rupe u budžetu RS, a kometnarisao je i prijedlog izbornog zakona kojeg je donio HDZ.

 

"To su nove destabilizacije. Čović zna da je teško imati konačan tekst zakona samo sa mišljenjem jedne stranke. Koji su razlozi da HDZ jednostrano uđe u to - ne znam. Kriju se tu i drugi uslovi koji će destabilizirati BiH", kazao je Ahmetović koji je na koncu razgovora izrazio bojazan da će proces biti nepovratan.

 

"Izgubit ćemo ovu godinu, a slijeće će biti samo komplikovanije".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook