Kreativni koncept borbe protiv stereotipa

Pobijedite svoje predrasude: Posjetite 'Živu biblioteku' na Sajmu knjiga u Skenderiji

Kultura21.04.17, 10:19h

Pobijedite svoje predrasude: Posjetite 'Živu biblioteku' na Sajmu knjiga u Skenderiji
Baš kao i u stvarnoj biblioteci, posjetilac bira “knjigu” koju želi iznajmiti. Razlika je u tome što su “knjige” u stvari ljudi, a čitanje je razgovor

 

 


Sajam knjige u sarajevskoj Skenderiji i ove godine će obogatiti Živa biblioteka. Ovaj kreativni koncept borbe protiv stereotipa i predrasuda na prošlogodišnjem Sajmu je predstavljen posjetiocima i posjetiteljkama, a i ove godine će svi koji dođu imati priliku da iznajme jednu od sedam  “knjiga”,  u stvari čuti životnu priču jedne posebne osobe.


Živa biblioteka bit će otvorena za sve u petak, 21. aprila, i subotu, 22. aprila, od 10:00 do 17:00 sati, kao i u nedjelju, 23. aprila, od 10:00 do 14:00 sati. Bit će to prilika da se iznajme knjige Režiserke s hidžabom, Bivšeg ovisnika o heroinu, Osobe s invaliditetom sa smislom za humor, Lezbejke, Posebne mame, Mame blizanaca iz “epruvete” i Roma i na taj način sazna više o njihovom životu I izazovima s kojima su se susretali i još uvijek se susreću.


Živu biblioteku kreirala je 2000. godine grupa danskih aktivista, kao odgovor na nasilje. Baš kao i u stvarnoj biblioteci, posjetilac bira “knjigu” koju želi iznajmiti. Razlika je u tome što su “knjige” u stvari ljudi, a čitanje je razgovor. Na taj način, direktnim kontaktom, borimo se protiv predrasuda I ukorijenjenih stereotipa i stvaramo međusobno razumijevanje i poštovanje kako bismo podjelom iskustava pobijedili diskriminaciju.


Živa biblioteka u Bosni i Hercegovini je projekat koji se realizuje u sklopu  Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije "Jednakost za sve" uz podršku USAID-a i Fonda otvoreno društvo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


DEPO
KOMENTARI