Snijeg uzrokovao probleme

U Tuzlanskom kantonu bez električne energije više od 16.000 korisnika

Hronika19.04.17, 16:45h

U Tuzlanskom kantonu bez električne energije više od 16.000 korisnika
Pored poljoprivrednih i saobraćajnih poteškoća, snježne padavine izazvale su i prekide u snadbijevanju električnom energijom u pojedinim dijelovima TK

 

Aprilski snijeg koji je sinoć zapadao u većem dijelu BiH, iznenadio je mnoge. Građani ponajviše strahuju za povrće i voće, jer će se minusi zasigurno negativno odraziti na rast i razvoj njihovih usjeva.

 

Mokar i vlažan snijeg sa sobom je donio dodatne probleme poljoprivrednicima, a zbog mraza prijeti i teže propadanje poljoprivrednih kultura, a direktor Poljoprivrednog zavoda TK Marinko Andrić je potvrdio da je snijeg ponajviše ugrozio voće i povrće koji su  još u ranoj fazi rasta.

 

- Vlažan i težak snijeg izazvao velike štete kod svih voćnih vrsta, pogotovu mladih voćnjaka, mladih izdanaka, zasadima malina, a procjena šteta će se izvršiti za par dana. Situacija se neće smiriti ni u naredna dva-tri dana. Očekuju se niske temperature, od -3 do -4 stepena Celzijevih, što će dodatno zakomplicirati situaciju kod voćara - rekao je Andrić.

 

 U TK je zbog mokrog kolovoza saobraćaj otežan na većini putnih pravaca. U Direkciji regionalnih cesta TK ističu da ih snijeg nije iznenadio tako da su snježne padavine dočekali spremni.

 

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK Agan Delibajrić je kazao da su intervenisali na nekoliko lokacija, te da su upotrijebili kompletnu zimsku opremu.

 

Tokom dana su intevenisali na dionici puta na Majevici R459 na razgrtanju snijega, zatim Ribnica-Banovići R469 i Lukavac–Banovići preko Vinca R471.

 

- To su dionice puta koje su realno visoke i snježne padavine se tu zadržavaju na cestama – kazao je Delibajrić.

 

Pored poljoprivrednih i saobraćajnih poteškoća, snježne padavine izazvale su i prekide u snadbijevanju električnom energijom u pojedinim dijelovima TK. 

 

Na području kantona bez snadbijevanja električnom energijom je više od 16 hiljada krajnjih kupaca u općinama Kladanj, Živinice, Srebrenik, Kalesija, Gračanica i gradu Tuzla, a zbog prekida u napajanju 10 kilovoltnog dalekovoda.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook