video/ 'uknjižene'

U EU info centru održano književno veče posvećeno temi ženskog stvaralaštva u BiH i regionu

Kultura19.04.17, 12:38h

U EU info centru održano književno veče posvećeno temi ženskog stvaralaštva u BiH i regionu
Duraković smatra da mlade generacije s velikim samopouzdanjem otvaraju prostor za sebe i mlađe generacije književnica te da je jako važno imati samopouzdanje koju njena generacija ili generacija prije nje nisu imale

 

Sinoć je u Sarajevu održana književna večer posvećena književnom stvaralaštvu istaknutih bh. spisateljica i pjesnikinja u organizaciji EU Info centra povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.  

 

I u književnosti, kao i u drugim područjima, ženama je teže nego muškarcima, jer moraju biti deset puta bolje da bi dobile izabrana djela. U književnosti BiH ni jedna književnica nema izabrana djela - kazala je Feni istaknuta bh. pjesnikinja Ferida Duraković.

 

Duraković smatra da mlade generacije s velikim samopouzdanjem otvaraju prostor za sebe i mlađe generacije književnica te da je jako važno imati samopouzdanje koju njena generacija ili generacija prije nje nisu imale.

 

- Književnice su prije posljednjeg rata gotovo bile nevidljiva bića i neka vrsta relaksacije atmosfere, što je bilo jako smiješno, jer je među njima bilo vrlo ozbiljnih, obrazovanih i pametnih žena koje nisu uspjele da postignu taj stepen samopouzdanja da osvoje književnu scenu - pojasnila je.

 

Književnica Lejla Kalamujić naglasila je da je večeras, pored predstavljanja njihovih radova, bilo govora i o mapiranju književnica na području BiH.

 

- Književnice su veoma aktivne, u velikoj mjeri je povećan broj autorica u posljednjih deset godina i smatram da se o tome treba više govoriti - naglasila je.

 

Maja Ručević također je ukazala na slabu vidljivost ženskih autora u BiH.

 

- Žene su jednostavno manje priznate, ali nije to problem u BiH, već problem svjetskih razmjena. U gotovo svakoj sferi djelovanja prevladava patrijarhalno društvo, a žene su negdje u pozadini - zaključila je.

 

Video prilog donosi FTV, pogledajte OVDJE

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook