Reakcije pristižu

Naša stranka: Vozila Predsjedništva BiH nisu privatna imovina porodice Izetbegović

Front18.04.17, 13:22h

Naša stranka: Vozila Predsjedništva BiH nisu privatna imovina porodice Izetbegović
Osim u kontekstu propisa, ovaj čin ima i jasnu političku poruku – jer govori da predsjednik SDA shvata imovinu institucija, pa i vozila, kao privatno porodično vlasništvo

 

Povodom korištenja službenog automobila Predsjedništva BiH od strane direktorice Kliničkog centra Sebije Izetbegović, reagirala je Naša stranka sa stavom da je riječ o simboličnom izrazu načina na koji trenutni državni vrh razumije funkciju javne imovine.
 


„Korištenje automobila registarskih oznaka E30-K-969, koji je registrovan na kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u svrhu koja nije vršenje poslova i zadataka iz nadležnosti Predsjedništva BiH – predstavlja kršenje pravila o korištenju službenog vozila. Osim u kontekstu propisa, ovaj čin ima i jasnu političku poruku – jer govori da predsjednik SDA shvata imovinu institucija, pa i vozila, kao privatno porodično vlasništvo. U ime građanki i građana BiH, od čijeg novca je kupljeno ovo vozilo i koje treba biti korišteno za rad u njihovom interesu, želimo poručiti da država BiH i njena imovina nisu vlasništvo ni SDA ni Izetbegovića, već građanki i građana ove države“, poručili su iz Naše stranke.


 
Iz Naše stranke saopćili su ovim povodom da je delegat NS u Domu naroda FBiH Edin Forto uputio inicijativu prema Ministarstvu saobraćaja kojom se traži obilježavanje službenih vozila uočljivim naljepnicama ili bojom (kao policijska i taksi vozila).


 
“Ministarstvo je pozdravilo inicijativu, podržavajući težnju ka većoj transparentnosti, ali se pozvalo na važeće propise koje je donijela Vlada Federacije, te je dovelo u pitanje svoju nadležnost. Također, Ministarstvo ističe da nije našlo uporište u Zakonu o cestovnom prevozu za donošenje ove mjere. S obzirom da Ministarstvo nije pokazalo volju da poduzme aktivnosti u svrhu izmjene propisa, zarad ove promjene koju, kako sami kažu, podržavaju, Naša stranka će uputiti inicijativu prema Vladi Federacije, a u svjetlu zloupotrebe službenog vozila Predsjedništva BiH i prema Vijeću ministara i državnom Ministarstvu saobraćaja”, saopćeno je iz NS-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook