ne igrajte se s tim

Najčešće greške koje žene rade pri upotrebi tampona

ŽENA iN13.04.17, 14:56h

Najčešće greške koje žene rade pri upotrebi tampona
Doznajte koje su najčešće pogreške koje svi radimo s tamponima

 

Tampon je mnogima glavni izbor tijekom menstruacije. Osim što upija krv unutar tijela, tampon sprečava nastajanje neugodnih mirisa i zbog toga se osjećamo svježije i čišće. No, ako se ne koristite pravilno, tampon može biti i opasan po zdravlje.

 

Doznajte koje su najčešće pogreške koje svi radimo s tamponima.

 

1. Perete ruke samo nakon aplikacije


Koliko vam se puta dogodilo da ste odjurili u zahod i brzinski zamijenili tampon? Ovakav scenarij vrlo je čest, ali može biti itekako opasan po zdravlje.
Naime, samo na putu do zahoda na rukama "poberete" brojne bakterije koje aplikacijom tampona možete unijeti u vaše tijelo. Pranje ruku prije mijenjanja tampona jednako je važno kao i ono poslije.

 

2. Ne aplicirate ga dovoljno duboko


Ako ga osjetite u tijelu, to znači da tampon niste smjestili dovoljno duboko. Tijekom aplikacije, u trenutku kada prođe kroz ulazni dio vagine, tampon se u sekundi sam "namjesti".

 

Ako nije "sjeo" na mjesto, osjetit ćete nelagodu i žuljanje. Isto tako, ako je apliciran preplitko, izloženiji je bakterijama i vanjskim nehigijenskim uvjetima.

 

3. Mijenjate ga prerijetko


Veliki broj žena tijekom najslabijeg krvarenja tampon ostavljaju u tijelu duže, jer ne postoji opasnost od istjecanja mjesečnice.

 

No, bez obzira na jačinu mjesečnice, tampon treba često mijenjat jer vlaga i toplina u tijelu vrlo brzo postaju savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija. Što je duže unutra, opasnost od infekcije postaje sve veća. Tampon mijenjajte svakih 4 do 6 sati.

 

4. Stavljate ga za svaki slučaj


Trebate dobiti mjesečnicu pa, kako vas ne bi iznenadila, za svaki slučaj stavite tampon. Ovaj scenarij vrlo je čest kod žena, ali bismo ga svi trebali izbjegavati.

 

Tampon ima ulogu upijanja vlage te će to učiniti i s vaginalnim sokovima. Isušena sluznica poremetit će vaginalnu floru te može dovesti do gljivičnog oboljenja. Isti vrijedi i s korištenjem tampona nakon mjesečnice.

 

5. Ne mijenjate ga nakon obavljanja nužde ili kupanja


S medicinskog aspekta i uputa na deklaraciji, tampon ne treba mijenjati svaki put nakon obavljanja nužde.

 

No, iz ženske perspektive, končić se tijekom uriniranja smoči, a nakon obavljanja velike nužde može se zaprljati te postati prijenosnik bakterija.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook