Mirko Šarović o 'Agrokoru'

To nije kriza jedne zemlje nego cijelog regiona. Treba učiniti sve da ne osjetimo cunami!

Front12.04.17, 20:31h

To nije kriza jedne zemlje nego cijelog regiona. Treba učiniti sve da ne osjetimo cunami!
Izrazio je nadu da će „ovaj prvi, najteži period proći, a sve zavisi od uspješnog programa koji ponudi nova uprava koju je formirala Vlada Hrvatske“

 

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je danas u Sarajevu, govoreći o situaciji u vezi s „Agrokorom“, izjavio novinarima da treba učiniti sve da se „cunami“ koji je nastupio u Hrvatskoj što manje osjeti u BiH.

 

- Mi smo voljni da učestvujemo u bilo kom procesu, jer isti nam je cilj da pomognemo da bh. kompanije, jer one jesu kompanije Bosne i Hercegovine, ali je ulog kapital iz druge države. Oni su dužni da se pridržavaju zakona ove zemlje. S druge strane,  obaveze vlasti na svim nivoima su da pomognu da se, prvo, napravi jedna vrsta pregleda stanja u ovim kompanijama, da se snimi broj zaposlenih, pitanja koja se tiču dugovanja dobavljačima... - naveo je ministar Šarović.

 

Ističe da je sve to u interesu vlasti u BiH, „jer je  cilj da se ovaj 'cunami' koji je nastupio u Hrvatskoj što manje osjeti u zemljama u okruženju, posebno u BiH“.

 

Dodao je da će se, ukoliko bude potrebe za novim sastancima u vezi s ovom temom, Vijeće ministara i on kao resorni ministar odazvati pozivima na takve sastanke.  

 

 - Imamo najbolju namjeru. Logično je da je najveći interes entiteta, posebno Federacije BiH, jer to su kompanije koje djeluju u okviru Federacije, ne samo „Konzum“, nego i „Velrpom“, „Zvijezda“, „Ledo“ , „Kiseljak“... Sve su to dobre kompanije - kazao je ministar Šarović.

 

Izrazio je nadu da će „ovaj prvi, najteži period proći, a sve zavisi od uspješnog programa koji ponudi nova uprava koju je formirala Vlada Hrvatske“.

 

Po njegovim riječima, od toga zavisi kakav će biti epilog ove, jedne od najvećih kriza u regionu, „jer to više nije kriza jedne zemlje, nego regionalna kriza koja može da uzdrma uopšte tržište zapadnog Balkana“.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook