'Reforme na štetu građana KS'

Ćudić: Šta će biti s pedijatrima, dispanzerima i prevencijom bolesti kod djece?

Front10.04.17, 20:24h

Ćudić: Šta će biti s pedijatrima, dispanzerima i prevencijom bolesti kod djece?
Zastupnica NS-a dodaje da ''također, nije jasno šta se dešava s objektima ovih zavoda - da li će i oni ići pod okrilje drugih institucija, ili će im se mijenjati svrha? Iz ministricinog izlaganja jasno je da će iz zgrada zavoda izvesti ljude i opremu. I tu plan za reformu - prestaje''

 

Na današnjoj sjednici Skupštine KS usvojen je Plan o reorganizaciji zdravstvenih ustanova KS, protiv čega su glasali zastupnici Naše stranke. Tim povodom se oglasila zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić.

 

Zastupnica Ćudić kazala je da kao i u reformi obrazovanja, riječi poput „racionalizacija“, „reorganizacija“ i „restruktuiranje“ kriju namjeru ukidanja ustanova od interesa, što na kraju ide na štetu krajnjih korisnika - građana KS, od đaka u školama do pacijenata u bolnicama.

 

„Ovom mjerom Ministarstva predviđa se ukidanje zavoda i ustanova koje pružaju specifičnu zaštitu za grupe kao što su studenti, radnici, đaci ili žene. Specifična zdravstvena zaštita bitna je kao preventivna mjera i dugoročno čini uštedu. Šta će se desiti sa osobljem, recimo pedijatrima nakon ukidanja dispanzera za školsku djecu koja su jedna od najosjetljivijih kategorija i preventivne mjere čine osnovu njihovog zdravog rasta? Ne možemo govoriti o reformi, ako nisu jasno definirani koraci“, kaže Ćudić.

 

Zastupnica NS-a dodaje da „također, nije jasno šta se dešava s objektima ovih zavoda - da li će i oni ići pod okrilje drugih institucija, ili će im se mijenjati svrha? Iz ministricinog izlaganja jasno je da će iz zgrada zavoda izvesti ljude i opremu. I tu plan za reformu - prestaje".

 

„Neozbiljno je ulaziti u ovaj proces bez Programa zdravstvene zaštite za potrebe osiguranika, kojim se definirao sadržaj i obim zdravstvenih usluga. To sprečava nesuklađenost između postojećih propisa - Odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava i Jedinstvene metodlogije za utvrđivanje kriterija i mjerila za zaključivanje ugovora između zdravstvenih ustanova i nadležnog ZZO-a“, dodala je.

 

 „Nesuklađenost i nesprovođenje ovih akata ukazuje na neusklađenost Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Također, postoji niz drugih dokumenata, koji su preduvjet svake ozbiljne reforme u zdravstvu, a koji nisu donijeti. Riječju, ide se u nešto bez spremnog plana i strategije, kao da se sistem koji se tiče zdravlja naših građana može ‘u hodu rješavati’. Ne možemo dopustiti da pacijenti ispaštaju zbog sukoba Ministarstva i ZZO-a, na kojem počiva ova Odluka koja nam je data na glasanje. U jednom se slažem s premijerom Konakovićem, nije ovo nikakva reforma“, kazala je Ćudić, saopćeno je iz Naše stranke.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook