ŠTA JE ISTINA

Iz KCUS-a odgovorili na tvrdnje: Da li je ljekarima zabranjeno davati izjave bez odobrenja Sebije Izetbegović?

Hronika10.04.17, 14:40h

Iz KCUS-a odgovorili na tvrdnje: Da li je ljekarima zabranjeno davati izjave bez odobrenja Sebije Izetbegović?
Iz Pres službe KCUS-a navode da je saopćenje za javnost objavljeno "imajući u vidu niz neistinitih informacija, objavljenih putem određenih medija, kojima se narušava ugled najstarije i najveće zdravstvene ustanove u BiH

 

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) saopćio je danas da su netačne informacije da je generalna direktorica te medicinske ustanove Sebija Izetbegović ili bilo ko od članova Uprave zabranio davanje izjava ljekara i medicinskog osoblja KCUS.

 

- Istina je da procedura o javnim istupima uposlenika KCUS postoji već godinama, naslijeđena je po dolasku novog menadžmenta - navodi se.

 

Ljekari, kako se navodi, mogu davati izjave u skladu s dugogodišnim postojećim procedurama, te se u tom smislu nije izmijenilo ništa izuzev da se medijski nastupi realiziraju van radnog vremena.

 

- U okviru radnog vremena ljekari i medicinsko osoblje moraju za prioritet imati pacijente, jer KCUS i postoji radi pacijenata i njihova dobrobit je ispred davanja izjava ili bilo kojih drugih aktivnosti - ističe se.

 

Također, ljekari mogu u slobodno vrijeme davati izjave iz oblasti struke, te ako tema nije KCUS, ljekarima nije potrebna suglasnost Kabineta generalne direktorice.

 

- Istina je da u KCUS-u vlada radna disciplina, da se pacijent poštuje i da je na prvom mjestu, da se radi na suzbijanju zloupotreba radnog vremena na račun pacijenta što nekima ne ide u prilog, te shvaćamo razlog njihovog negodovanja - naglašava se.

 

U pogledu smjena i imenovanja novih kadrova, ta praksa također, kažu na KCUS-u, nije ništa novo.

 

- Svaki menadžer zadržava pravo na imenovanje novih kadrova, te ovo nije novina. Ta praksa provodila se i ranije u KCUS-u, kao što se provodi u svim drugim ustanovama. Ono što je bitno pri imenovanju novih kadrova na šefovska mjesta jeste da se radi o stručnim osobama koje su u potpunosti dorasle funkcijama na koje se imenuju. Imenovanja se rade isključivo u skladu sa zakonskim odredbama, bez da se povrjeđuju bilo čija prava - ističe se.

 

Iz Pres službe KCUS-a navode da je saopćenje za javnost objavljeno "imajući u vidu niz neistinitih informacija, objavljenih putem određenih medija, kojima se narušava ugled najstarije i najveće zdravstvene ustanove u BiH, a u namjeri da javnost bude upoznata sa istinom da bismo spriječili da se zarad određenih političkih i drugih ciljeva narušava ugled KCUS, te unosi nepovjerenje i nemir među pacijente".

 

(FENA/ad)

 

*************************************************

 

Pogledajte bonus video na DEPO TV!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook