Nakon Ivice Todorića

Šta je presudilo u biografiji bivšeg ratnika i biznismena: Ko je novi 'šef' Agrokora Ante Ramljak?

Biznis Klub10.04.17, 11:10h

Šta je presudilo u biografiji bivšeg ratnika i biznismena: Ko je novi 'šef' Agrokora Ante Ramljak?
Ramljak je sudjelovao, kako se neslužbeno moglo doznati prema pisanju Jutarnjeg lista, u pripremi zakona o prinudnoj upravi, odnosno lex Agrokor, pa je i ta okolnost možda prevagnula u ovom slučaju jer poznaje duh i slovo zakona u dušu, njegove snage i slabosti

 

Vlada Republike Hrvatske je danas za posebnog povjerenika koji bi trebao uspostaviti red u Agrokoru imenovala Antu Ramljaka, partnera u tvrtci Texo Management d.o.o. koja se bavi pružanjem usluga finansijskog savjetovanja prilikom prodaja, spajanja ili preuzimanja kompanija, te usluga finansijskog i investicijskog konzaltinga.

 

Ko je Ante Ramljak?

 

Ante Ramljak rođen je 1967. u Splitu, rastavljen je i otac troje djece. Završio je Srednju pomorsku školu u Splitu, studirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci te završio Ekonomski fakultet u Zagrebu gdje je i doktorirao. Od 1992. do 1996. radio je u firmi Investco, domaćoj brokerskoj kući, kao finansijski analitičar i projekt menadžer u Odjelu spajanja i preuzimanja (M&A). Tada je radio i na savjetovanju domaćih i stranih klijenata u privatizaciji najvećih hrvatskih kompanija, a te transakcije su uključivale: izdanje prvih hrvatskih municipalnih obveznica za Grad Zadar, MBO Tankerske plovidbe, green field investiciju u prehrambenoj industriji i akviziciju najveće hrvatske pivovare. Od 1996. do 2007. radio je u CAIB-u, investicijskoj banci, članici Bank Austria Groupa, kao project manager u odjelu Corporate Finance.

 

Potom je promoviran u člana Uprave CAIB-ova lokalnog ureda, a zatim dolazi na mjesto predsjednika Uprave CAIB-a Zagreb. Karijeru 2008. nastavlja u investicijskoj tvrtki Quaestus gdje je aktivno uključen u praćenje i nadziranje svih Quaestusovih projekata kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj regiji, da bi 2012. postao specijalni savjetnik Radimira Čačića, potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva za energetski sektor, te član Uprave Centra za praćenje investicija u energetskom sektoru (CEI). Od 2014. do danas radi u kompaniji Texo.

 

Ramljak je sudjelovao, kako se neslužbeno moglo doznati prema pisanju Jutarnjeg lista, u pripremi zakona o prinudnoj upravi, odnosno lex Agrokor, pa je i ta okolnost možda prevagnula u ovom slučaju jer poznaje duh i slovo zakona u dušu, njegove snage i slabosti. Još jedna Ramljakova prednost jest to što je nekoliko godina kao profesionalac koji nije član niti jedne stranke proveo u politici na savjetničkim i izvršnim pozicijama, a kako će vođenje postupka prinudne uprave zahtijevati iznimno mnogo pregovora s vjerovnicima - bankama, obvezničarima i dobavljačima, ali i politikom - i taj njegov angažman otprije nekoliko godina u Vladi donosi dodatnu prednost.

 

Splićanin na ratištu u Slavoniji

 

 

Ramljak je bio i ratni zapovjednik u Domovinskom ratu. Petar Lovrić,  ratni zapovjednik 83. bataljuna,  ispričao je za Večernji list ratni put novog čelnog čovjeka najveće hrvatske kompanije.  

 

Splićanin Ante Ramljak se kao dragovoljac javio za proboj u Vukovar.

 

- Priključio se na poziv generala Antona Tusa i kriznog stožera grada Zagreba. S velesajma je u onaj famozni proboj krenulo 400 dragovoljaca. Nakon što proboj nije uspio, Ante Ramljak ostaje na vinkovačkom ratištu, na položajima prema Ostrovu - kazao je za Večernji list Lovrić.

 

- Zanimljivo je što je on kao Splićanin, mlad dečko, otišao na ratište u Slavoniju te je 1991. i 1992. godine zajedno s kumom proveo na tom ratištu. Bili su super normalni i hrabri dečki - kazao je Lovrić te dodao kako se Ramljak u rat priključio na "najtežem mjestu", na istoku Slavonije.

 

Lovrić je objasnio i kakva je situacija 1991. i 1992. godina bila na tom ratištu.

 

- U istočnoj Slavoniji je prodor srpskih snaga bio samo 20 kilometara u ravnici. A Srbi su imali ogromne snage u zaleđu. Oklopa je bilo gotovo od Beograda do Šida. Dok smo mi krenuli samo s puškama u dva navrata u četiri autobusa - objasnio je kakav je odnos snaga bio na ratištu u istočnoj Slavoniji gdje je ratovao danas imenovani posebni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. 

 

"Smrzavali su se"

 

Lovrić je kazao i da je Dalmatincima na tom ratištu bilo teže nego "kontinentalcima" jer su se morali prilagoditi na niske temperature.

 

 - Smrzavali su se, ali fascinantno je da su uvijek imali sunčane naočale - zaključio je Lovrić. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook