VIDEO/ Ispaljeno 59 projektila

Trump napao Siriju, Rusija traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a: 'Ovo je agresija'

Hronika07.04.17, 08:03h

Trump napao Siriju, Rusija traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a: 'Ovo je agresija'
Predsjednik Trump izjavio je u četvrtak da je zgrožen napadom na djecu i da se njegovo stajalište prema Siriji i Assadu bitno promijenilo, ali je odbio precizirati što kani poduzeti

 

SAD je krstarećim raketama napao u petak zračnu bazu u Siriji kao odmazdu zbog hemijskog napada na pobunjenički grad u provinciji Idlib, prenose agencije.

 

Prema naredbama Donalda Trumpa odaslano je 59 projektila tipa Tomahawk, s ciljem da pogode zračnu bazu iz koje su poletjeli avioni za koje se navodi da su izveli napad, prenosi CNN. U prvim satima petka američke su snage s vojnih brodova stacioniranih na Sredozemnom moru ispalile 59 navođenih projektila na ciljeve u Siriji.

 

Ovaj napad je prva direktna vojna akcija, koju je SAD izveo od početka sada već šestogodišnjeg rata u Siriji.

 

Viktor Ozerov, šef ruskog vijeća za odbranu, kazao je za agenciju RIA da će napad "potkopati napore u borbi protiv terorizma" u Siriji i da bi to moglo "ugasiti" saradnju Rusije i SAD-a.

 

"Rusija će zatražiti hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon američkog napada na sirijsku zračnu bazu. Ovo je čin agresije na članicu UN-a", kazao je Ozerov.

 

Američki zakonodavci su, odnosno Senat, kako prenosi CNN, dali podršku Trumpu, ali su ga upozorili da se prije početka rata mora savjetovati s Kongresom.

 

Bivša kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton u četvrtak je također zagovarala napad na zračne baze u Siriji, navodeći da ta zračna flota omogućuje sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu napade na civile.

 

Predsjednik Donald Trump rekao je u televizijskom obraćanju naciji da je iz te baze pokrenut hemijski napad. Pozvao je sve "civilizovane nacije" da pomognu okončati rat u Siriji.

 

Deseci civila, uključujući djecu, poginulo je u utorak napadu bojnim otrovom na grad Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib.

 

Predsjednik Trump izjavio je u četvrtak da je zgrožen napadom na djecu i da se njegovo stajalište prema Siriji i Assadu bitno promijenilo, ali je odbio precizirati što kani poduzeti.

 

Trump je kazao kako bi se "nešto trebalo dogoditi" s Assadom nakon smrtonosnog napada otrovnim plinom.

 

On nije rekao kako bi Assad trebao napustiti dužnost predsjednika, ali su njegove riječi do sada najjača potvrda da se Sjedinjene Države možda približavaju snažnijem odnosu protiv Assada čiju zemlju već šest godina razdire građanski rat.  

 

"Mislim da je ono što je Assad učinio grozno", rekao je Trump novinarima koji putuju s njim u avionu Air Force One na Floridu.

 

"Mislim da je ono što se dogodilo u Siriji sramota za čovječanstvo a on je tamo i mislim da vodi stvari tako da bi se nešto trebalo dogoditi", rekao je Trump.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook