Dragan Mektić o novom režimu

Bh. građani su i do sada bili provjeravani na graničnim prijelazima

Front06.04.17, 19:03h

Bh. građani su i do sada bili provjeravani na graničnim prijelazima
Primjena usvojenih amandmana na Zakon o šengenskim granicama za sve putnike počinje sutra, 7. aprila, te se očekuju duža zadržavanja na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da bh. institucije posjeduju sva saznanja u vezi s detaljnijim kontrolama na graničnim prijelazima što može prouzrokovati određene gužve, ali je podvukao da se ništa posebno neće mijenjati za bh. građane.

 

- I do sada je prema građanima zemalja koje nisu članice Evropske unije bio manje ili više takav način kontrole. Svaka osoba i putna isprava su kontrolirane, dok su građani zemalja Evropske unije na lakši način prolazili granice te će se sada ovo odnositi na sve građane - podsjetio je Mektić.

 

Primjena usvojenih amandmana na Zakon o šengenskim granicama za sve putnike počinje sutra, 7. aprila, te se očekuju duža zadržavanja na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije, upozoreno je ranije iz BIHAMK-a.

 

Uredbom (EU) 2017/458 Evropskog parlamenta i Vijeća od 15. marta mijenjaju se trenutno važeći standardi obavljanja kontrola na granicama, a to se posebno odnosi na građane Evropske unije.

 

Do sada je bilo dovoljno da pripadnici granične policije obave osnovnu kontrolu ovih putnika brzom i jednostavnom provjerom validnosti putnih dokumenata građana Evropske unije.

 

Sada će se njihovi dokumenti morati provjeriti u bazama podataka i to Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrijebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook