Veliko postignuće

Sve bliže lijeku za rak: Hrvati otkrili novi virusni protein

Lifestyle06.04.17, 17:41h

Sve bliže lijeku za rak: Hrvati otkrili novi virusni protein
Radi se o istraživanju tzv. NK stanica (engl. natural killer), koje predstavljaju prvu liniju odbrane od virusa, a na njihovu aktivaciju utječu signali koje šalju receptori na površini stanica

 

Tim naučnika riječkog Medicinskog fakulteta, zajedno sa naučnicima iz Kanade i Australije, otkrio je novi virusni protein koji "manipulira odgovor stanica urođene imunosti", bitnih za borbu protiv virusnih infekcija i tumora, objavio je u četvrtak Medicinski fakultet.



Riječki naučnici Branka Popović, Astrid Krmpotić, Johanna J. Reichel i Stipan Jonjić radili su istraživanju gotovo pet godina te ga objavili 23. marta 2017. godine u časopisu Cell, jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa u svijetu, navodi se u priopćenju.



Radi se o istraživanju tzv. NK stanica (engl. natural killer), koje predstavljaju prvu liniju odbrane od virusa, a na njihovu aktivaciju utječu signali koje šalju receptori na površini stanica. Naučnici su otkrili virusni protein koji dolazi na površinu inficiranih stanica te se veže za inhibicijski receptor ispoljen na stanicama NK i time onemogućuje ubijanje inficiranih stanica.



Riječ je o otkriću koje pridonosi razumijevanju evolucije virusnih mehanizama koji mu omogućuju preživljavanje u domaćinu i protumehanizama domaćina kako bi se zaštitio od virusa.



Osim Sveučilišta u Rijeci, istraživanje su provele skupine sa Sveučilišta u Torontu, Melbournu i Ottawi.
 

(FENA/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook