SRPSKI 'BLIC' TVRDI

Nakon večere lidera u Mostaru: Erdogan okreće leđa Izetbegoviću, oči Turske uperene ka Srbiji?!

Front05.04.17, 21:41h

Nakon večere lidera u Mostaru: Erdogan okreće leđa Izetbegoviću, oči Turske uperene ka Srbiji?!
Pomirljivi tonovi, prije svega, vodećih političara BiH, koje su iznijeli poslije večere u Mostaru, za većinu analitičara je samo bio diplomatski i kurtoazni potez pred gostima


Susret lidera u Mostaru doprinijeće stabilizaciji regiona, ali ne i političkih odnosa unutar BiH. To je zaključak ovdašnjih političkih analitičara, koji smatraju da će netrpeljivost među liderima u BiH na površinu isplivati već za nekoliko dana, piše Blic.rs.


Naime, pomirljivi tonovi, prije svega, vodećih političara BiH, koje su iznijeli poslije večere u Mostaru, za većinu analitičara je samo bio diplomatski i kurtoazni potez pred gostima.


- Već na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH će se vidjeti koliko je to pomirenje između domaćih lidera zapravo iskreno. Ovaj skup u Mostaru je više bilo pokazivanje mišića, odnosno dokazivanje ko je jači i ko ima bolju poziciju. Nesumnjivo je da je Dragan Čović pokazao svoju moć, jer je uspio da dovede u Mostar lidere iz susjednih država i time, prije svega, pokazao Bakiru Izetbegoviću ko je jači lider. Interesantno je da je Izetbegović odmah dao izjave da će razmotriti promjene Izbornog zakona BiH, za šta se trenutno najglasnije zalaže Čović – kaže politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić.


Hipotetički gledano, rezultat susreta lidera u Mostaru za analitičara Žarka Papića takođe je pozitivan. Međutim, i on je skeptičan da će lideri u BiH uspjeti da tu pozitivnu atmosferu sa zajedničke večere pretoče u svoj budući odnos.


- Lideri u BiH su se i do sada više puta sastajali po kafanama, pa bi nakon par sedmica ti dogovori propadali. Ovdje je donekle došlo do promjene, jer su na sastanku prisustvovali najviši zvaničnici iz susjedstva, što bi, kada je riječ o regionalnoj stabilnosti, moglo biti neki pozitivan znak. Međutim, previše razloga za optimizam nema kada je riječ o odnosima unutar BiH – smatra Papić.


On vjeruje i da će dolazak Vučića na mjesto predsjednika Srbije dodatno doprinijeti stabilizaciji odnosa u regionu, što je na neki način nagoviješteno i tokom njegovog boravka u Mostaru.


- Međutim, u čitavoj ovoj priči bitan je detalj, a to je da je turski predsjednik Erdogan telefonom razgovorao sa Vučićem dok je bio u Mostaru i na taj način proglasio Srbiju i Tursku ključnim faktorom stabilnosti regiona. Posebno je zanimljivo da je razgovarao sa Vučićem, a ne sa Izetbegovićem. U tom pogledu, tu se stvari pozitivno mijenjaju po region – smatra Papić.


Po saznanjima „EuroBlica“, jedini konkretan dogovor lidera u BiH tokom radne večere bio je da bi se uskoro moglo krenuti u promjene Izbornog zakona BiH, u čemu ih je posebno podržao hrvatski premijer Andrej Plenković.


- Veoma je važno da metodologija kojom se biraju članovi Predsjedništva bude takva da se obezbijedi izbor legitimnih predstavnika – poručio je Plenković.


Čović je posebno insistirao na tome da se mogućnost biranja predstavnika Hrvata u institucijama BiH više ne može ničim uslovljavati.


- Neko vjeruje da još može birati u ime drugih. Ja uvjeravam da ne može - istakao je Čović.


Istovremeno, Izetbegović je rekao da je spreman na "ustupke" i da vjeruje u mogućnost dogovora.


- Što se tiče bošnjačke strane, očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedništvu BiH i parlamentu. Rekao sam šta je preduslov s moje strane – da nema nikakvih novih etničkih baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli BiH. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo da radimo – rekao je Izetbegović.


Kritike Izetbegoviću


Samit lidera u Mostaru bio je ujedno i prvi susret Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, što je prilično narušilo odnose dvije zemlje.


Međutim, izvori „EuroBlica“ tvrde da tokom radne večere Vučić nije otvarao tu temu, već da su to uradili ostali lideri, koji su prebacivali Izetbegoviću da je tim potezom sve pozitivne procese vratio unazad.


Izetbegović se, s druge strane, „branio“ da je to bio njegov odgovor na referendum u RS i zalaganje Hrvata za treći entitet.


– Ipak, generalno je zaključeno da je reformska agenda jedini izlaz za BiH i da će u njenom provođenju svako morati da malo popusti – kaže izvor Blica.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook