u kinu meeting point

Filmom 'Saraj'vo' Mustafe Mustafića sutra počinje Modul memorije

Kultura05.04.17, 20:11h

Filmom 'Saraj'vo' Mustafe Mustafića sutra počinje Modul memorije
Ovogodišnji program koji će nastaviti tradiciju promovisanja kulture sjećanja, bit će održan od 6. aprila do 9. maja u Sarajevu, Zenici i Konjicu i sadržavat će igranje predstava, projekcije filmova, izložbe fotografija i promocije knjiga

 

Premijerom dokumentarnog filma "Saraj'vo" direktora fotografije Mustafe Mustafića 6. aprila će u kinu Meeting Point zvanično početi dvadeset i drugo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije.

 

Ovogodišnji program koji će nastaviti tradiciju promovisanja kulture sjećanja, bit će održan od 6. aprila do 9. maja u Sarajevu, Zenici i Konjicu i sadržavat će igranje predstava, projekcije filmova, izložbe fotografija i promocije knjiga. Ovogodišnji Modul memorije organizuje se u partnerstvu sa fondacijom Heinrich Böll.

 

Najavljujući 22. Modul memorije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istakao je da Modul tematski, kao i uvijek, u prvom planu ima sudbinu običnog čovjeka i upravo tog običnog čovjeka smješta u središte Kosmosa.

 

- Programi Modula memorije nas podsjećaju da životna iskušenja pa i ona najgora, služe da u sebi potražimo nas same, da budemo odgovorni ljudi koji po svaku cijenu brane trajne humane vrijednosti, među kojima su suosjećanje i slavljenje različitosti i suživota kao dara - naveo je Kreševljaković te dodao da program prezentira priče u kojima možemo vidjeti refleksiju nas samih.

 

Dokumentarni filmski esej "Saraj’vo" Mustafe Mustafića priča neispričane sarajevske priče, slika svakodnevne gradske rituale i iz neotkrivenih uglova otkriva obične i neobične sarajevske dane i stanovnike. "Saraj’vo" je autorski omaž gradu i svjedočanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, sasvim intimna slika jednog Sarajlije.

 

Ulaz na premijeru filma koju Festival MESS radi sa filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba te uz podršku Grada Sarajeva i Fondacije Heinrich Böll bit će moguć samo uz pozivnice.

 

Program 22. Modula memorije bit će nastavljen već 8. aprila kada će se u Galeriji Java biti otvorena izložba fotografija "Rohingya" fotografa Davida Verberckta, a ostatak filmskog programa činit će projekcija filma "Sjećanje na druge" slovenske umjetnice Ane Čigon koja će biti održana u kinu Meeting Point 27. aprila. Nakon filma upriličen će biti i razgovor s publikom o temi "Koliko prošlosti nam treba za budućnost?", a učesnici će biti Ana Čigon (umjetnica i režiserka), Nejra Nuna Čengić (doktorica antropologije i istraživačica) i Nihad Kreševljaković (historičar i direktor Festivala MESS).

 

U posebnom fokusu ovogodišnjeg programa bit će promocije knjiga. Prva promocija bit će održana 25. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo, a riječ je o knjizi "Žena koja pjeva/Zgarišta" libanonsko-kanadskog autora Wajdia Mouawada. Mala scena Sead Bejtović Malecni bit će mjesto promocije još dvije knjige. Knjiga "Teatar u ratnom Sarajevu 1992-1995." autora Davora Diklića bit će predstavljena 5. maja, dok će monografija "Žene opkoljenog Sarajeva" nedavno preminulog fotografa Hidajeta Delića, biti predstavljena 9. maja. Istoimena izložba fotografija Hidajeta Delića postavljena će biti od 4. do 9. maja u galeriji Narodnog univerziteta Konjic.

 

U teatarskom dijelu programa publika će moći pogledati dvije predstave. Komad "Naš razred" reditelja Dine Mustafića na sceni Kamernog teatra 55 igrat će 20. aprila, dok će predstava "Moja fabrika" u režiji Selme Spahić igrati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici 25. aprila.

 

Održavanje 22. Modula memorije podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija Heinrich Böll, Grad Sarajevo, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, a realiziran je u saradnji sa: filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba, Pozorištem mladih Sarajevo, Kamernim teatarom 55, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Galerijom Java, Narodnim univerzitetom Konjic, ForumZFD te Mrežom za izgradnju mira.

 

Ulaz na sve sadržaje Modula memorije osim pozorišnih predstava i projekcije filma "Saraj'vo" je slobodan, saopćeno je iz Press službe MESS-a.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook