možda niste znali

Ne vadite glavu iz frižidera? Evo razloga zašto ste baš stalno gladni!

Lifestyle05.04.17, 17:48h

Ne vadite glavu iz frižidera? Evo razloga zašto ste baš stalno gladni!
Postoji opravdan razlog zašto je to tako, kažu stručnjaci. Točnije, pet razloga

 

Ako se vaša prehrana pretežito temelji na ugljikohidratima, ne čudi što stalno imate osjećaj gladi i čim pojedete, već razmišljate o idućem obroku.


Stalno imate osjećaj gladi i bez obzira na to koliko često u danu jedete, hrana vam je uvijek na pameti?


Postoji opravdan razlog zašto je to tako, kažu stručnjaci. Točnije, pet razloga. 

 

Jedete puno ugljikohidrata

 

Ako se vaša prehrana pretežito temelji na ugljikohidratima, ne čudi ako stalno imate osjećaj gladi i čim pojedete, već razmišljate o idućem obroku. Ako ste večerali ugljikohidrate, vrlo je velika mogućnost da ćete cijeli dan nakon toga osjećati glad iako ste redovito jeli, poručuje Shona Wilkinson iz NutriCentra.  Ugljikohidrati se brzo apsorbiraju u obliku šećera i nagli porast glukoze u krvi prouzročuje otpuštanje inzulina. Šećer brzo "nestaje" i ostavlja osjećaj gladi. Kako biste ovo izbjegli, večerajte obrok koji sadrži proteine, poput ribe ili bijelog mesa i zeleno povrće. 

 

Nedovoljno spavate

 

Neredovit san i premalo sna izravno utječu na osjećaj gladi, ali i na izbor namirnica. Osobe koje su umorne češće su gladne, ali i biraju nezdrave namirnice, odnosno fast food. Nedostatak sna snizuje razinu hormona leptina koji suzbija osjećaj gladi i povisuje razinu hormona grelina koji potiče apetit. Upravo zbog ovog hormona mnogi ne uspijevaju smršavjeti i riješiti se neželjenih kilograma.  

 

Ne pijete dovoljno tekućine

 

Poznato je da mnogi ne piju dovoljno tekućine i osjećaj žeđi zamijene za glad. Stručnjaci stoga savjetuju da prvo popijete čašu vode kada osjetite glad pa pričekate pola sata kako biste bili sigurni da vaše tijelo traži hranu. Velika je vjerojatnost da će taj osjećaj "gladi" nakon što se napijete vode nestati i da ste zapravo samo bili žedni. 

 

Oni dani u mjesecu

 

Žene u drugom dijelu ciklusa, nakon ovulacije, imaju izraženiju želju za jelom i to se nastavlja sve do mjesečnice. Kako se ne biste prejedali, birajte namirnice koje sadrže proteine. Jedite sjemenke, ribu, voće, vlaknastu hranu, orašaste plodove...

 

Jedete za dvoje

 

Mnoge trudnice imaju izgovor "jedem za dvoje" i posežu za mnogo nezdravih namirnica. U trudnoći je bitno birati zdrave namirnice kako bi se beba uredno i zdravo razvijala. Nemojte jesti mnogo šećera, masnih namirnica, fast fooda, sladoleda kao da sutra ne postoji... Voće, zeleno povrće i riba neka budu okosnica vaše prehrane. Ako vas hvata češći osjećaj gladi, posegnite za nekom zdravom namirnicom iz svoje kuhinje.  

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook