Sebija Izetbegović još se ne oglašava

Sanitarna inspekcija utvrdila katastrofalno stanje na Pedijatriji KCUS-a: U kuhinji fekalne bakterije, a najgore od svega je...

Hronika03.04.17, 19:00h

Sanitarna inspekcija utvrdila katastrofalno stanje na Pedijatriji KCUS-a: U kuhinji fekalne bakterije, a najgore od svega je...
Zabrinjavajuća je činjenica da su ovakvi uslovi u jednoj bolnici, a posebno na klinici gdje se liječe najmlađi pacijenti

 

Usmjereni inspekcijski nadzor na odjeljenjima I i II Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu izvršen je na osnovu prijava koje po službenoj dužnosti Inspektoratu sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu dostavlja J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, potvrđeno je za agenciju Patria iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

 

- U skladu sa konstatovanim nedostacima izdato je rješenje kantonalnog sanitarnog inspektora za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti – saopćeno je.

 

Sanitarna inspekcija provela je nadzor na Pedijatriji KCUS-a 6. marta 2017. godine te je utvrđeno katastrofalno stanje gdje ne postoje osnovna sredstva za higijenu.

 

Inspekcija je izdala naredbu da se izvrši generalno mehaničko čišćenje i pranje svih uređaja i opreme, kao i cijelog prostora na Pedijatriji. Naređena je tekuća dezinfekcija i to kontinuirano, a utvrđeno je da na klinici nema dovoljno sapuna, papirnatih ubrusa, toaletnog papira, gumenih rukavica...

 

Posebno je zabrinjavajuće što je utvrđeno da se na ovoj klinici koristi samo jedan lift u kojem se dovozi hrana, odvozi prljava posteljina, pacijenti, posjetioci...

 

Inspekcija je u svom nalazu navela da se liftovi kojih je čak tri moraju početi koristiti odvojeno kako bi se razdvojili čisti i prljavi putevi, te je postavljen rok za otklanjanje nedostataka u roku od 15 dana.

 

Osim nadzora i uočenih nepravilnosti na Pedijatrijskoj klinici, Komisija za spriječavanje i subijanje intrahospitalnih infekcija KCUS-a vršeći interni nadzor otkrila je u Centralnoj kuhinji KCUS-a prisustvo fekalnih bakterija te se ukazuje na potrebu praćenja higijene u bolničkoj kuhinji.

 

Komisija je sastanak održala 14. marta, a zaključak je da njeni članovi u obilazak organizacionih jedinica (OJ), odnosno klinika u KCUS-u krenu tek od početka aprila te da kontrolu okončaju početkom maja.

 

Zvanične reakcije direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović još uvijek nema, a podsjećamo da je sama tvrdila da su preduzete sve mjere kako bi se podigao nivo higijene na KCUS-u i klinikama.

 

Zabrinjavajuća je činjenica da su ovakvi uslovi u jednoj bolnici, a posebno na klinici gdje se liječe najmlađi pacijenti.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook