Mostarski razgovori hrvatskog i srpskog premijera

Slom Konzuma: Hoće li se Vučić i Plenković dogovoriti da Agrokor radnike prvo počne otpuštati u BiH?

Front03.04.17, 15:52h

Slom Konzuma: Hoće li se Vučić i Plenković dogovoriti da Agrokor radnike prvo počne otpuštati u BiH?
Prema posljednjim dostupnim podacima, Agrokor je dužan više od šest milijardi eura, od čega više od dvije milijarde prema dobavljačima. Nezvanično, čak pola milijarde odnosi se na dugove prema dobavljačima u BiH

 

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će o problemima koje je u regionu izazvao krah hrvatskog Agrokora razgovarati sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, tokom posjete Mostaru.

 

Prema posljednjim dostupnim podacima, Agrokor je dužan više od šest milijardi eura, od čega više od dvije milijarde prema dobavljačima. Nezvanično, čak pola milijarde odnosi se na dugove prema dobavljačima u BiH.

 

U koncernu Agrokor posluje 61 kompanija. Raspoređene su na području Hrvatske i državama regije, a u njima radi ukupno oko 60.000 osoba. Niti jednoj državi u regionu ne ide u prilog da Agrokor otpušta radnike. Iako, predviđaju stručnjaci, Agrokor bi se u pokušaju spašavanja mogao osloboditi i jednog dijela radnika. Zbog toga je i saradnja između Vučića i Plenkovića intenzivirana.

 

Bosanskohercegovačka strana sve vrijeme se drži po strani. Sve su prilike da će i mostarski razgovori između Vučića i Plenkovića proći bez bh. strane. Pitanje je samo šta će Vučić i Plenković dogovoriti u Mostaru? Hoće li dogovoriti da ispušni ventil Agrokor odvrne u Bosni i Hercegovini?

 

Agrokor je vlasnik trgovačkog lanca Konzum, jednog od dva najveća trgovačka lanca u Bosni i Hercegovini. Spominje se oko 10.000 osoba koji su direktno i indirektno vezani za ovaj lanac trgovina. Ne treba ni govoriti kakve bi probleme BiH donio slom Konzuma u BiH.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook