NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ PRILOG DEKLARACIJI O ZAJEDNIČKOM JAZIKU

Da razjasnimo: Kaže li se 'hlopta' ili 'lopta', da li je 'ovo' ili 'ovaj' auto, je li 'zemlja' isto što i 'država'...


31.03.17, 15:32h

 

U povodu kontroverzne, jučer objavljene Deklaracije o zajedničkom jeziku, budite krajnje oprezni, za svaki slučaj.


Ali, bez obzira na svestrano granatiranje i konačnu sudbinu iste, nastavite da podučavate djecu, ukazujte prijateljima i neprijateljima - naročito bh. parlamentarcima, dužnosnicima i MEDIJIMA - da ne čine, nemojte da se i vama niti slučajno omaknu, slijedeće greške udomaćene u standardnom ('paposkom', u sarajevskom žargonu) govornom jeziku:


1. Naš ili strani jezik se ne 'priča', nego - g o v o r i (priče se pričaju);
2. Ne miješajte ola(h)ko pojmove kao što su (a)zemlja i (b)država;
3. Nikako 'OVO auto' - ako je ovaj automobil, onda je i OVAJ auto;
4. Koje crne 'socijalne mreže' - postoje samo društvene mreže (prvo kraljica Facebook, pa predsjedniku Trumpu omiljeni Twitter itd.);
5. Nije DžiDiPi – nego BeEnPe;
6. Nije 'hlopta' - nego lopta...


Naravno, gornja lista je beskrajna. U dogledno vrijeme treba očekivati nove svježe primjere i neprocjenjive amandmane na zadatu temu u akademskom i širem javnom prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore obuhvaćenih dotičnom Deklaracijom.


Na kraju, kad smo već kod (h)lopte, evo poruke 'u jednom dahu' - posebno, ali ne i striktno namijenjene bezbrojnim ovisnicima o Prvoj Najvažnijoj Stvari na svijetu - uključivo autora ovog teksta koju sa njim dijeli i snažno podržava armija konstitutivnih i ostalih prijatelja:


"Zbog ono malo svjetla, radosti i veselja što nam u ovom mraku nadalje pružaju Dijamant&Zmajevi, raspišimo referendum, izglasajmo rezoluciju ili deklaraciju, šta god od ta tri legitimna demokratska valunga, sa neopozivim vox populi zahtjevom - da se ovi naši nedajBoženikome sportski tv komentatori hitno pošalju na seminare kod kolega-odlikaša u Zagreb i/ili u Beograd".


To je to!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook