Entitetski premijeri o mogućim mjerama Energetske zajednice

Novalić: Aku budu uvedene sankcije, BiH ništa ne gubi; Cvijanović: Vlada RS je uradila svoj dio posla

Front31.03.17, 14:07h

Novalić: Aku budu uvedene sankcije, BiH ništa ne gubi; Cvijanović: Vlada RS je uradila svoj dio posla
Nadležni u BiH trebali su do kraja marta da postignu dogovor o zakonu o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou BiH, čime bi bile izbjegnute sankcije Energetske zajednice

 

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da BiH, ukoliko joj budu uvedene sankcije Energetske zajednice, u finansijskom smislu ništa ne gubi, ali je moguće da izgubi neke preferencijalne mogućnosti.

 

-Sankcije se odnose na to da nećemo mogući konzumirati sredstva koja ionako ni sada ne konzumiramo. Znači, neće se ništa dogoditi – rekao je Novalić u izjavi novinarima u Banjoj Luci,

 

Uvjeren je da je proces ispunjenja uvjeta pri kraju, o čemu je nedavno razgovarao i s nadležnim ministrom u Federalnoj vladi i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

 

-I dalje je problem gas – rekao je Novalić, ali ističe da se nada da će i ovo pitanje biti riješeno.

 

I premijerka RS-a Željka Cvijanović je istakla da je Vlada RS-a i resorno ministarstvo uradilo svoj dio posla, te da ne pristaje na prijenos nadležnosti u ovoj oblasti.

 

Neophodno je, kaže, da svi akteri u vezi s ovim pitanjem razgovaraju o realnim mogućnostima ispunjenja određenih zahtjeva koji su postavljeni BiH, a da se pri tome poštuju ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti.

 

-Kada to uradimo neće biti problema, niti ćemo se suočavati s pričom o sankcijama. Ukoliko se očekuje da neka ministarstva mogu da prihvate rješenja koja nisu ustavna, bojim su da su onda svi zalutali – rekla je Cvijanović.


Nadležni u BiH trebali su do kraja marta da postignu dogovor o zakonu o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou BiH, čime bi bile izbjegnute sankcije Energetske zajednice.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook