Stigao demant iz Vrhovnog suda FBiH

Procurila lažna informacija: Ko je odobrio puštanje Alije Delimustafića i ostalih na slobodu?

Hronika30.03.17, 15:01h

Procurila lažna informacija: Ko je odobrio puštanje Alije Delimustafića i ostalih na slobodu?
Istovremeno, a radi istinitog informiranja javnosti, preciziraju da je Rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 22.3.2017. godine ukinuto rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je spomenutim osumnjičenima bio produžen pritvor i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka

 

Vrhovni sud Federacije BiH demantirao je danas medijske napise o tome “da su odlukom ovog suda osumnjičeni - Alija Delimustafić, Lejla Cerić i Suada Hadžić pušteni iz pritvora“.

 

- Nije tačno da su odlukom Vrhovnog suda FBiH osumnjičeni Alija Delimustafić, Lejla Cerić i Suada Hadžić pušteni iz pritvora i da je Vrhovni sud FBiH odlučio da nema opasnosti od njihovog bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela - rečeno je Feni iz ovog suda.

 

Istovremeno, a radi istinitog informiranja javnosti, preciziraju da je Rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 22.3.2017. godine ukinuto rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je spomenutim osumnjičenima bio produžen pritvor i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, te je tim rješenjem predmet vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovno odlučivanje.

 

- U postupku ponovnog odlučivanja, Kantonalni sud u Sarajevu je  29.3.2017. godine donio rješenje kojim je odbio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje pritvora osumnjičenima Aliji Delimustafiću, Lejli Cerić i Suadi Hadžić i odredio da se osumnjičeni puste odmah na slobodu - ističu iz Vrhovnog suda FBiH, referirajući se na netačne medijske navode.

 

Podsjetimo, Alija Delimustafić i drugi uhapšeni su u akciji "Pravda" u novembru prošle godine, a sumnjiče se za krivična djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona od sudije, pranjem novca i prevarom.

 

Sumnjiče se da su, zajedno s pomagačima, godinama sudjelovali u prevarama s nekretninama, pribavljajući na taj način enormnu protupravnu imovinsku korist.

 

Akteri ovog slučaja su, navodno, na osnovu krivotvorene dokumentacije ili prevara, vršili uknjižbu tzv. napuštenih stanova na sebi odane ljude, koje su, nakon toga, putem Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina prodavali trećim osobama.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook