prijedlog vukote govedarice

U NSRS nije usvojena SDS-ova deklaracija o zaštiti Dejtonskog sporazuma

Front30.03.17, 14:59h

U NSRS nije usvojena SDS-ova deklaracija o zaštiti Dejtonskog sporazuma
Za ovaj dokument, koji je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, glasalo je 29 poslanika, suzdržanih je bilo 39, a protiv dva

 

Poslanici Narodne skupštine RS-a nisu danas usvojili deklaraciju o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a.

 

Za ovaj dokument, koji je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, glasalo je 29 poslanika, suzdržanih je bilo 39, a protiv dva.

 

Tokom rasprave bilo je jasno da deklaracija nema podršku vladajućih stranaka, a iz SNSD-a su isticali da je to loš i nedorečen dokument, koji ne zagovara stavove RS-a, već BiH.

 

U SDS-ovoj deklaraciji bilo je predloženo da se pozovu sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

 

Kao strateški interes RS-a isticalo se trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije RS i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

 

-Svako narušavanje tih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS - navodi se u deklaraciji, koja nije usvojena.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook